Greičiau. Kiečiau. Patogiau. Ar verta rinktis Rent to Buy?

Jei planuojate įsigyti butą, kotedžą ar namą, turbūt jau girdėjote apie rent to buy arba būsto nuomą su išsipirkimu. Šia galimybe pasinaudoti įmanoma jau kurį laiką, tačiau atrodo, kad kylant NT kainoms šis būdas sulaukia vis daugiau dėmesio. Kaip išperkamoji nuoma veikia? Kada verta rinktis tokį variantą būstui įsigyti? Ar rent to buy apsimoka pirkėjui, o gal išlošia tik pardavėjas?

Kas yra rent-to-buy (liet. išperkamoji nuoma)?

Tai nuo 2015 metų Lietuvoje teikiama paslauga, padedanti lengviau įsigyti nuosavą būstą tiems, kurie neturi sukaupę pradinio įnašo. Šią paslaugą siūlančios bendrovės suteikia galimybę pradinį įnašą (įprastai 15 proc. buto kainos) išskaidyti į mėnesines įmokas, kurios mokamos kurį laiko tarpą (dažniausiai 24-36 mėn.). Taigi, išperkamoji nuoma – tam tikrą laikotarpį kas mėnesį mokama sutarta įmoka, kol padengiama visa įnašo suma.

Kaip rent-to-buy veikia?

Pirkėjas išsirenka būstą iš galimų variantų ir kreipiasi į projekto vystytoją. Tuomet tikrinamas pirkėjo kreditingumas, gaunamas garantinis raštas iš banko, kad sukaupus pradinį įnašą bankas suteiks paskolą. Pasirašoma išperkamosios nuomos sutartis, pradedamos mokėti kasmėnesinės įmokos. Galimas ir kitas variantas – pradžioje mokamas 3 mėn. nuomos dydžio depozitas. Jei būstas dar neįrengtas, įsikėlimo dienos gali tekti palaukti, tačiau įmokas vis tiek reikės mokėti. Pasibaigus remonto darbams galima iš karto keltis gyventi. Praėjus nuomos (24-36 mėn.) laikotarpiui pirkėjas kreipiasi į banką, gauna paskolą ir tampa buto savininku.

Rent-to-buy privalumai

Išperkamoji nuoma turi ir savų pliusų, ir minusų, bet pradėkime nuo malonių dalykų.

·       Nereikia taupyti

Rent-to-buy tikrai tiks tiems, kurie nenori ar negali ilgai taupyti įnašo patys, tačiau nori gyventi nuosavame būste. Jei būstas yra pilnai įrengtas, įsikelti galima tuojau pat.

·       Fiksuota kaina

Sukirtus rankomis su pardavėju, būsto kaina yra „užrakinama“ ir neauga visą sutarties laikotarpį, tad jeigu kaina per porą metų, kol bus kaupiamas įnašas, pakils, pirkėjas išloš ir mokės gerokai mažiau. Žinoma, kai kuriais atvejais tai gali būti ir didžiulis minusas, bet stebint Lietuvos NT rinką atrodo, kad tai vis tik yra privalumas.

·       Nebūtina pirkti

Jei po nuomos laikotarpio dėl vienokių ar kitokių priežasčių nusprendėte, kad šio būsto įsigyti nebenorite, jūs galite tiesiog išsikraustyti, nes nesate įsipareigoję nusipirkti tą būstą.

·        Nuoma eina tiesiai būsto įnašui

Kiekvieną mėnesį mokama suma skiriama tiesiogiai būsto įnašui. Kai kurie paslauga pasinaudoję žmonės sako, kad tai - tarsi nemokamas gyvenimas svajonių bute.

Rent-to-buy trūkumai

Nors reklamos gali suvilioti, verta atsižvelgti ir į tai, kad išperkamoji nuoma turi ne vien teigiamų aspektų.

·       Didelė nuomos kaina (24-36 mėnesius)

Kadangi 15 procentų pradinį įnašą teks sukaupti per trumpą laiką, nusiteikite mokėti didesnę nuomą nei esate įpratę – vidutiniškai ji gali svyruoti nuo 400 iki 1000 eurų (priklausomai nuo būsto ploto, įrengimo ir kitų detalių). Taip pat skaičiuojami ir komunaliniai mokesčiai.

·       Bankas gali nesuteikti paskolos po nuomos laikotarpio

Kreditingumas ir galimybė išmokėti paskolą yra tikrinima ne tik prieš prasidedant nuomos laikotarpiui, bet ir po jo, tad pasitaiko situacijų, kai po nuomos laikotarpio ir įnašo sukaupimo pirkėjas turi išsikraustyti, nes bankas negali suteikti jam paskolos. Taip pirkėjas praranda visus pinigus, kuriuos kas mėnesį mokėjo nuomodamasis būstą.

·       Vystytojai pirmiausiai siūlo mažiau populiarius butus

Tai nėra mitas – vienas stambiausių NT vystytojų Lietuvoje pripažino, kad išperkamajai nuomai pirmiausiai siūlomi ne tokie paklausūs butai (pavyzdžiui, esantys šiaurinėje pusėje arba pirmame aukšte).

·       Priklausomybė nuo vystytojo

NT pardavėjai, teikiantys rent-to-buy paslaugą, gali be išankstinio perspėjimo vienašališkai nutraukti sutartį dėl menkiausių dalykų, pavyzdžiui, kelių dienų vėlavimo sumokėti komunalinius mokesčius

Ar rent-to-buy tinkamas variantas man?

Išperkamoji nuoma, anot reklamų, skirta freelanceriams (t.y. laisvai samdomiems darbuotojams), mažų ar vidutinių įmonių savininkams, žmonėms, dirbantiems su individualios veiklos pažyma ar autorine sutartimi, taip pat dirbantiems užsienyje registruotose įmonėse. Tokiems žmonėms dažnai sunku gauti būsto paskolą bankuose, todėl išperkamoji nuoma gali tapti vieninteliu būdu įsigyti trokštamą būstą.

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js