Kaip nepaslysti ant banano žievės investuojant (I dalis)

Pasirodo, kad tai nėra vien animacinių filmų klišė – 1927 metais, Tenesyje, paslydęs ant banano žievės žuvo 74 metų vyras. Banano žievių, metaforiškai kalbant, kasdien pasitaiko kiekvieno mūsų gyvenime, svarbu mokėti vieną kartą suklupus kitą kartą atidžiau žiūrėti kur eini arba mokytis iš kitų praeivių, kurie nežiūri sau po kojomis. Paradoksalu, tačiau didžiajai daliai investuotojų koją (arba banano žievę) kiša tie patys dalykai. Esu tikra, kad perskaičius šį straipsnį pamatysime internetinę reklamą su Tavo veidu, kurioje bus parašyta „Akcijų biržos jo/jos nekenčia. Spausk ČIA ir sužinok kodėl“. Šiandien pakalbėkime apie penkias investavimo klaidas ir kaip jų išvengti.

Užsispyrimas

1. Nors discipliną nuo užsispyrimo skiria tik plonytė linija, investavimo pasaulyje ji dažnu atveju gali būti lemtinga. Nuostabu laikytis ilgalaikio plano, bet jei kompanija, į kurią investavai, yra kaip „Titanikas“, kur ant denio likę  paskutiniai smuikininkai ir kapitonas, tai, brolau, pats metas parduoti turimas akcijas ir bėgti į saugų plaustą (pavyzdžiui, S&P 500). Verta prisiminti ir tai, kad toli gražu ne visos įsigytos akcijos sky-rocketins – net jei kažkur kažkas sako, kad smėlis yra ateities maistas, tai visai nereiškia, jog UAB „Smėlkasa“ akcijos pavers tave milijonieriumi.

Per daug pastangų

2. Pastangos tikrai atsiperka mokyklos suole, universitete ir sporto salėje, tačiau investicijoms ši taisyklė galioja ne visada, ypač jei esi pradedantysis. Paranojiškai sekant visas naujienas, akcijų/kriptovaliutų/NT kilimus ir kritimus bei skubant pirkti ir parduoti greičiau praloši nei išloši. Kuo daugiau informacijos, tuo didesnis šansas, kad vienos naujienos kirsis su kitomis ir tuomet iš viso pasidarys neaišku kuo pasitikėti. Taip pat investuotojams neretai koją pakiša mėginimas visada atsidurti tobuloje vietoje, tobulu metu. Kaip žinia, nuspėti ateities neįmanoma, todėl investuokite ten, kur ir planavote, nelaukdami nepaprastų momentų, kurie gali niekada neateiti.

Netinkamų patarimų klausymas

3. Kai kurių žmonių (pvz. turtuolių) ar prastų šaltinių patarimai yra verti lygiai nieko. Megaturtingi žmonės yra per daug atitrūkę nuo kasdienio pasaulio, kad statistinis žmogus galėtų pasitikėti jų patarimais. Milijardieriui prarasti 10 tūkstančių eurų yra nesmagu, bet išgyvenama, tačiau namų lygos investuotojui toks praradimas būtų milžiniškas.

Fantazavimas

4. Ne, laiko mašinos nėra, todėl neįmanoma nusikelti į 2009 metus tam, kad galėtum nusipirkti VISUS bitcoinus. Ne, tu negali grįžti į 1985-uosius ir įkurti Niujorko akcijų biržos, tad kam skirti tiek savo laiko ir energijos „kas būtų jeigu būtų“ tipo mįslėms? Geriau už bet kokias fantazijas yra nuoseklus plano laikymasis. Pradėkite nuo atsakymo į klausimą dėl ko jūs nusprendėte tai daryti? Ar jūs norite naujos mašinos? O gal namo nacionaliniame parke? Kiek planuojate kiekvieną mėnesį skirti šiam reikalui? Ar norite investuoti tik į akcijas, o gal į NT ar kriptovaliutas? Kokie jūsų lūkesčiai? Laikantis plano nebereikės spėlioti, nes jūs tiesiog imsite ir darysite.

Nekantrumas

5. Niekas nesiūlo išsemti Baltijos jūros arbatiniais šaukšteliais, bet šiek tiek kantrybės dar niekam nepakenkė. Skubėjimas pirkti/ parduoti remiantis emocijomis (nesvarbu ar tai būtų džiaugsmas, ar liūdesys) yra didelė rizika. Taip pat didelė klaida yra pirmiausia skubėti pirkti madingas akcijas, o tik tada domėtis pačia įmone – žinomi vardai negarantuoja pelno, o krizės pranašystės, kurias reddit'e skelbia vartotojas voveriux11, nebūtinai yra tiesa. Banalu, bet kantrybė yra geriausia investavimo mokytoja.

Kokios yra kitos klaidos, kurių svarbu nedaryti pradėjus investuoti? Kodėl tavo baba turi krištolinį servizą? Kiek procentų mamų bent kartą gyvenime yra pasakiusios „O tai jei draugai šoks pro langą ir tu iš paskos šoksi?“? Į šį ir kitus klausimus atsakysime antroje straipsnio dalyje!

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js