3 brangiausi NFT pasaulyje [2021]

Apie NFT (arba nekeičiamus žetonus) pastaruoju metu kalba visas pasaulis. Kas yra skaitmeninis menas jau aptarėme, todėl metas nuo sąvokų pereiti prie smagesnių dalykų. Šiandien apžvelgsime brangiausiai parduotus NFT: kainos tikrai gali jus nustebinti.

 

3 brangiausi NFT pasaulyje:

1.     Everydays: the First 5000 Days – 69 milijonai JAV dolerių

2.     HUMAN ONE – 29 milijonai JAV dolerių

3.    CryptoPunk #7523 – 11.8 milijono JAV dolerių

BONUS: CryptoPunk#9998 – 530 milijonų JAV dolerių

 

1. Everydays:the First 5000 Days– 69 milijonai JAV dolerių

Mike Winkelmann, geriau žinomo Beeple pseudonimu, 5000 iliustracijų kolekcija, kol kas yra brangiausias NFT pasaulyje - 2021 kovą Everydays rinkinys parduotas už 69 milijonus JAV dolerių.

Įdomu tai, kad šio NFT pirkėjas gavo teisę šį kūrinį eksponuoti visose erdvėse (pvz. internetinėje galerijoje arba muziejuje), tačiau nuosavybės teisės vis dar priklauso autoriui Beeple.

beeple everydays kolekcija
Beeple Everydays kolekcijoje ir gerai pažįstami filmų veikėjai, ir žinomi žmonės

Ši įspūdinga iliustracijų kolekcija tapo trečiu brangiausiu dar gyvo menininko darbu. Taip taip, mes visi žinome, kad, tarkime, Mona Liza yra žiauriai brangi, bet ji tokia tapo jau tik po Leonardo da Vinci mirties.

Dabar metas pakalbėti apie pačius kūrinius: tai yra rinkinys Beeple darbų, rinktų nuo 2007 metų kovo. Ištisus 13 metų autorius kasdien keldavo iliustraciją po iliustracijos! Jose galima rasti ir žinomų žmonių ar veikėjų, tokių kaip Donald Trump, Abraham Lincoln ar Simpsonai.

Iliustracijos atspindi aktualijas – jose ir prezidento rinkimai, ir skandalai, ir Black Lives Matter judėjimas.

eveyrdays kolekcijos dalis
Tai tik maža šios istorinės kolekcijos dalis

 

2. HUMAN ONE – 29 milijonai JAV dolerių

Ką ir bepridursi, Mike Winkelmann (Beeple) yra one lucky bastard: HUMAN ONE taip pat yra jo kūrinys. Tai – kinetinė video skulptūra (dinamiškas NFT). Žinau, kad visa tai skamba iš fantastikos srities, bet tuoj plačiau paaiškinsiu ką visa tai reiškia.

Ši skulptūra yra nuolat kintantis objektas, o pats autorius Beeple turi nuotolinę prieigą prie jų ir valdys šią video skulptūrą amžinai. Na, „amžinai“ yra labai skambus žodis, bet esmę supratote.

Dinamiška video projekcija prikaustė viso pasaulio dėmesį

Stiklo dėžėje rodoma dinamiška video projekcija, kurioje rodomas vaikštantis astronautas (arba astronautė). Dėžėje keičiasi sezonai, geografinė lokacija, paros metas. Įspūdinga, tiesa?

Kaina, aišku,taip pat įspūdinga, bet 2021 lapkritį pirkėjas iš Šveicarijos nepagailėjo 29 milijonų ir įsigijo šį NFT.

Pirkėjas nusipirko ne jpeg failą a stiklo dėžę su jpeg, bet savotiškus santykius su NFT kūrėju Beeple – jie kartu gali spręsti kaip ir kur naudoti HUMAN ONE, tačiau nuosavybės teisių pirkėjas neturi.

 

Larva Labs CryptoPunk 7523
CryptoPunk kolekcija laikoma kriptoestetikos pavyzdžiu

3. CryptoPunk #7523 – 11,8 millijono JAV dolerių

Larva Labs sukurtas CryptoPunk #7523 avataras, 2021 m. birželį įsigytas už 11,8 mln., yra vienas iš devynių Alien CryptoPunk‘ų ir vienintelis iš jų turi specialų aksesuarą – medicininę kaukę. Rezoliucija 24 pikseliai x 24 pikselių, failo dydis – 8 bitai.

2017 metais pasirodžiusi avatarų kolekcija yra labai vertinama NFT mėgėjų ir vadinama tobulu kriptoestetikos pavyzdžiu. Visi CryptoPunk‘ai turi panašumų, tačiau kartu yra skirtingi.


Larva Labs avatarų kolekcijos kūrimas prasidėjo kaip eksperimentas. Bent jau taip sako autoriai Matt Hall ir John Watkinson. Jiedu norėjo sukurti programą,kuri galėtų sugeneruoti tūkstančius unikalių avatarų. Kaip matom, pavyko puikiai.

 

Žaliaakį CryptoPunk #9998 šiuo metu bandoma parduoti už milijardą

BONUS: CryptoPunk #9998 – 530 milijonų JAV dolerių

Daugiau nei pusė milijardo už CryptoPunk‘ą žaliomis akimis. Wow! Deja, sandoris taip ir neįvyko. Kas nutiko? Larva Labs atstovai savo Twitter paskyroje paaiškino, kad vartotojas 0xef76pirko šį avatarą pats iš savęs. Kitaip tariant, įvyko vadinamasis „wash trading“.
Paprastais žodžiais: investuotojas tuo pat metu ir parduoda, ir perka tą patį investavimo įrankį, kuris šiuo atveju yra NFT. Taip sukuriamas burbulas ir dirbtinai išpučiama NFT kaina. Šiuo metu #9998 siekiama parduoti už milijardą JAV dolerių.

 

Paminėtinos NFT kolekcijos yra Bored Ape Yacht Club, Pudgy Penguins, The Sandbox, CoolCats, Vox Collectibles...Tiesą sakant, sąrašas toks ilgas, kad tam tikrai reikės atskiro įrašo.

Kas čia žino, gal būtent šiuo metu kažkur pasaulyje vyksta rekordinis NFT statymas. Laukiame naujienų!

Vis dar neaišku kas gi tie NFT? Siūlome skaityti straipsnį, susipažinti su NFT bendruomene Lietuvoje (facebook grupė) arba pažiūrėti šį video:

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js