3 didžiausios klaidos, kurias galima padaryti perkant deimantus

Deimantas yra statuso, prabangos ir turtingo gyvenimo simbolis, tačiau jeigu pasigilinsite į jo kilmę, tai yra viso labo milijardus metų dideliu slėgiu ir karščiu veiktas anglies gabalėlis.

Tačiau investuotojams rūpi ne faktai, o ekonominiai dėsniai. Deimantas yra prekė, todėl logika paprasta – jeigu ją galima brangiai nupirkti, tikėtina, kad ir sumaniai parduodant galima užsidirbti. 

Apie tai nusprendžiau pasikalbėti su nepriklausomu deimantų ekspertu Edvardu Sadovskiu.

Šioje investavimo srityje pagrindiniu iššūkiu tampa deimanto vertės nustatymas. Kaip žinoti, kada jį perkate pigiai? Kokia pardavimo kaina yra gera? 

Jeigu norite investuoti į deimantus, turite įgyti tam tikrų žinių. Tiesa, reikia turėti omenyje, kad klaidų padaro net ir labiausiai patyrę investuotojai. Viską žinoti ir numatyti vargu ar įmanoma, tačiau kviečiame susipažinti su trimis didžiausiomis klaidomis, kurių tikrai galima išvengti. 

Už deimantą sumokate per daug

„Pirk pigiai – parduok brangiai“ – ši mantra tinka investuojant į bet ką. Tačiau jeigu kalbame apie deimantus, „pirkti pigiai“ yra sunkiau, nei gali atrodyti.

Deimantų rinka yra sudėtinga. Pirmiausia – jai galioja mokesčiai, nebent perkate per internetinę bendrovę, kuri neima papildomų mokesčių arba ten, kur neskaičiuoja PVM.

Pirkdami deimantus turite žinoti mažmenininko antkainį, kuris įvairiose parduotuvėse gali skirtis. Perkant deimantus labai svarbu įsitikinti, kad pirkimo kaina nepadidės dėl mokesčių ar kitų papilomų išlaidų, pavyzdžiui, konvertavimo mokesčių. 

Dažnai tenka girdėti istorijų apie tai, kad savo „investicinius“ pirkinius norintys parduoti žmonės tik vėliau supranta, ką iš tiesų įsigijo. Pirkdami iš internetinių mažmenininkų imkitės visų atsargumo priemonių. Išsamiai pasidomėkite savo pirkiniu, kad paskui netektų graužti nagų ir vaikytis vaiduoklių interneto tyruose.

Trečia, yra svarbi ir forma, kuria įsigyjate deimantą. Kad ir kaip šaunu būtų turėti maišelį akmenukų, paslėptą kokiame nors puošniame paveiksle, dauguma žmonių nori, kad jų brangakmeniai būtų matomi. Toks noras sukelia papildomą riziką. Papuošalai gali pasimesti, sulūžti, būti pavogti ir pan. Jeigu planuojate investuoti, galbūt vertėtų pasirūpinti draudimu. Akivaizdu, kad visa tai išaugins jūsų investicijos kainą, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje šis žingsnis gali atsipirkti.  

Nusprendus investuoti į deimantą labai svarbu susirasti kas padės jį ne tik nusipirkti, bet ir parduoti. Patikimos rankos šiame versle yra labai svarbios. Lietuvoje tokių kompanijų ar tiekėjų, kurios galėtų pasiūlyti šią paslaugą nėra daug. Dažniausiai Lietuvos gyventojams siūloma pirkti deimantus per Latviją arba Dubajų. 

Dažniausiai suma, nuo kurios investuojama į investicinį deimantą, yra nuo 6 000 eur.

Per daug tikitės iš investicijos

Deimantai yra šimtmečius vertinama brangi ir reta prekė, todėl gali atrodyti kaip patraukli investicija, tačiau trumpalaikio pelno garantijos nėra. Kol pinigai bus sugrąžinti juos pardavus, gali prireikti ne vienerių metų. 

Ilgalaikės perspektyvos atrodo daug žadančios, nes tikimasi, kad natūralių deimantų kainos laikui bėgant ir toliau kils nepaisant pastarojo metų nuosmukio. Jį sukėlė 1050 kalnakasių, kurie padidino pasiūlą, todėl visame pasaulyje sumažėjo didmeninės deimantų kainos. 

Šio mineralo kainas veikia ir įvykiai pasaulyje. Tai yra, kuo daugiau neramumų, tuo didėja deimantų paklausa, o tai reiškia, kad ir kaina. Žmonės ieško, kur galima saugiau „padėti“ pinigus. Auksą sunku transportuoti, o deimantus galima laikyti tiesiog maišelyje ir įsidėti į kišenę. Apskritai pačių deimantų saugojimo sąlygos yra labai paprastos, nes jie nebijo drėgmės, kaip, pavyzdžiui, pinigai bei užima labai mažai vietos.

Pamatyti deimantų kainos augimo tendencijas nėra labai lengva, tačiau galima pasižvalgyti į prabangių metalų investicinius fondus ir taip susidaryti nuomonę. 

Pavyzdžiui, trumpuoju neramiuoju laikotarpiu tam tikro tipo deimantų kainos metinis augimas siekė ir 15-20%, nors ilguoju laikotarpiu grąžą reikėtų vertinti kaip 4-5%. Tai nėra daug, tačiau didelė dalis investuojančiųjų į deimantus pirmiausiai juos vertina kaip meno kūrinį, kurį, prireikus, galima parduoti.

Deimantai yra amžini, tačiau jeigu nesate jais patenkinti – verčiau pasirinkti kitą investavimo būdą. Labai svarbu suprasti, kad investuojant į deimantus svarbu įvertinti ne tik jų grąžą, bet ir laikymo, transportavimo patogumą. 

Jeigu deimantus perkate kaip investiciją, bet nenorite laikyti seife, galima juos paversti juvelyrikos šedevrais: žiedais, auskarais, apyrankėmis, kaklo vėriniais ir pan. Vėliau deimantą galima atskirti nuo sukurto papuošalo ir parduoti kaip investiciją. 

Dar būtų verta paminėti, kad kaip kurie investuotojai vertina deimantus per paveldėjimo prizmę. Juos pakankamai nesudėtinga perduoti iš kartos į kartą, panašiai kaip ir kaip nekilnojamąjį turtą ar vertybinius popierius. 

Perkate netinkamos rūšies deimantą

Ar gerai žinote, į kuriuos akmenis verta investuoti? Kai kurie deimantai turi didesnę perpardavimo vertę ir parduodant juos gausite daugiau pinigų, todėl prieš įsigydami šiuos vertingus mineralus skirkite laiko pasidomėti skirtingomis rūšimis. 

Sertifikuoti deimantai yra puikus būdas apsaugoti jūsų investicijas. GIA arba AGS laboratorijų sertifikatai užtikrina, kad jūsų įsigytas akmuo buvo patikrintas pagal visas procedūras. 

Pirkite sertifikuotus deimantus, nes šiuolaikinėje rinkoje nėra geresnio būdo užsitikrinti, kad neįsigytumėte menkaverčio padirbinio iš Kinijos. 

Gali kilti klausimas, tai vis tik kokio tipo deimantą pirkti? Yra įvairių formų ir pjūvių deimantų, todėl prieš priimdami sprendimus būtinai pasidomėkite. Populiariausi yra apvalūs deimantai, kuriuos lengva parduoti papuošalų ar kitų meno kūrinių gamybai.

Visada apsimoka pirkti aukščiausios kokybės deimantus. Tačiau neapsigaukite galvodami, kad jums būtinai reikia nusipirkti didelį deimantą su aukščiausios kokybės pjovimo laipsniu, atitinkantį spalvos ir skaidrumo standartą. Itin aukštos specifikacijos akmuo patiks tik labai turtingiems žmonėms, tačiau ir jiems sunku bus parduoti tokius unikalius grynuolius. Vietoje jų geriau įsigyti deimantus, kurie yra patrauklūs masinei rinkai, pavyzdžiui, įtrauktus į prestižinių juvelyrų biudžetinius paketus. 

Venkite laboratorijoje užaugintų deimantų – jie labai nauji, todėl sunku nuspėti, kas bus ateityje: nors prognozuojama, kad jų vertė greičiausiai mažės. Tikėtina, kad vis daugiau žmonių galės leisti sau juos įsigyti, nei, pavyzdžiui, papuošalus su natūraliais deimantais, o tai dar labiau išaugins natūralaus deimanto vertę. Imitacijos, kad ir kaip gražiai blizga, niekada neprilygs unikaliam gamtos kūriniui. 

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js