30% uždarbis: daug ar mažai?

Praeitą savaitę buvo užduotas klausimas: "30% uždarbis yra daug ar mažai". Sulaukiau įvairių atsakymų/komentarų. Ačiū. Labai gerai, kad buvo ganėtinai aktyvu ir su skirtingais pastebėjimais.

Kai kas pasakė, jog "čia kažkur klausime yra 'šuo paslėptas'". Ir iš tiesų taip, bet prieš šokant prie atsakymo noriu pasidalinti dar keliomis pastabomis.

1. Bendrai kalbant 30% per metus yra labai daug (yra tam tikrų išimčių, bet... tai yra daug).

2. Jeigu kas nors jums garantuoja 30% uždirbti per metus (ar greičiau) tai turite kelias opcijas:

a) bėkite nuo tokių toliau nei pavyko Š. Marčiulioniui (smagus/liūdnas straipsnis)

b) įsitikinkite, jog ta garantija yra teisiškai apsaugota. (turiu konkretų pavyzdį, kai pažįstamui reikėjo sąlyginai mažos sumos pusei metų ir jis pasiryžo per notarą įkeisti savo NT už paskolą)

c) kartais būna, jog valstybės parduoda valstybės lakštus / obligacijas (ir tam tikrais atvejais procentai gali būti labai labai dideli). Tik šiuo atveju įvertinkite ir valiutų riziką (o čia jau ne taip paprasta )

d) skaitykite a) ir b) punktus (arba pasiūlykite kaip dar tai gali būti įmanoma)

Pastabų galima dar būtų rašyti ir rašyti... bet kadangi neturiu tam laiko ir jums skaityti ilgai nesinori, ta pereinu prie esmės.

Klausimas buvo labiausiai adresuotas žmonėms, kurie investuoja arba planuoja investuoti į akcijų fondus.

Atskirai pakalbėsime, kur galima investuoti gyvenant Lietuvoje, bet ne per Lietuvos bankus, o dabar apie sąlyginai paprastus būdus.

Lietuvos bankai tokie kaip SEB, Swedbank ir kai kurie kiti siūlo investuoti į fondus. Kaip pavyzdį šiandien paimkime Swedbank Templeton Global Fund (investuoja į "nuosavybės vertybinius popierius, kuriuos išleido bet kokio dydžio bendrovės, įsikūrusios bet kurioje šalyje, įskaitant besiformuojančias rinkas" arba kitaip tariant į akcijas visose pasaulio šalyse).

Ne kartą girdėjote, jog laikymas pinigų kojnėje nėra pati geriausia investicija (ne dėl to, jog pelės sugriauš. Įtariu visi gyvenate švariomis sąlygomis tai jums tas negresia. OK, lėkštas bajeris... bet "I'm trying :))) ).

Tagi, investavimas į fondus yra viena iš tikrai gerų opcijų.

Kadangi 2020 metai yra ganėtinai, tad paimkime 2019 metus kai rezultatai fondų buvo ganėtinai geri.

Tęsiame toliau. (paskaityk iki galo. verta)

2020 metais, sausio/vasario mėnesį TU gauni laišką iš Swedbank, kuriame parašyta, jog praeitais metais (2019) Swedbank Templeton Global Fund uždirbo 12,84% (šiuo metu nekalbame apie mokesčius).

12,84% per metus yra ganėtinai geras rezultatas šitam fondui.

Ar tikrai? Ar tikrai geras?

Na, aš anksčiau pinigus turėjau tiesiog sąskaitoje, o čia va ir galima sakyti uždirbau (jeigu parduočiau/realizuočiau tą uždarbį).

Taigi, iš vienos pusės atrodo geras. Bet iš tiesų tai toli gražu NE. Sakyčiau prastas.

Va čia dabar įdomiausia dalis. Kodėl jis blogas?

Pamėginsiu paaiškinti kaip galima paprasčiau

(kaip vienas mano bičiulis sakė - rašyk paprastai kaip kokiam "čiainikui". aš kol kas dar neišsiaiškinau ką tai reiškia, bet bent jau nutuokiu).

Aktyviai valdomi akcijų fondai turi "lygiuotis" į pasirinkitą akcijų indeksą. Lygiuotis = parodyti/pasiekti geresnius rezultatus negu pats indeksas. O tai galima padaryti investuojant į tas pačias/panašias akcijas ir mėginant atspėti, kada yra tinkamas laikas pirkti ir kada parduoti.

Deja istorija rodo, jog "pranokti" indeksą yra ganėtinai sudėtinga. Ir mažai fondų tai padaro ilguoju laikotarpiu (trumpuoju tokių atvejų tikrai būna).

Swedbank Templeton Global Fund bando lygiuotis į indeksą pavadinimu MSCI All Country World Index. Į tą patį indeksą lygiuojasi ir kita virtinė įvairiausių fondų. Kaip sekėsi atkartoti indeksą Templeton Global Fund? Labai nekaip.

MSCI All Country World Index 2019 metų rezultatas ~27%.

Swedbank Templeton Global Fund 12,84%

Ar galima investuoti į fondus, kurie atkartoja indeksą? Galima. Ir jų tikrai yra pakankamai. Bet apie tai kitą kartą

Būna atvejų kai aktyviai valdomas fondas uždirba 30% per metus. Ir daugiau. Tačiau paprastas pasyvus fondas uždirba daugiau... pvz 40%.

Taigi, ar 30% yra daug ar ne, lieka spręsti jums

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js