Elektros energijos tiekėjų analizė: kurį pasirinkti?

Ar jau pasirinkote elektros tiekėją? Birželio 18-oji yra paskutinė diena, kada dar galima tai padaryti. Kas nutiks po to? Elektros tiekėjas jums bus priskirtas automatiškai. Ar tai yra blogai? Ne, tačiau kaina už elektrą gali būti iki 25 proc. didesnė. Jeigu esate pasiruošęs mokėti daugiau, toliau galite neskaityti. Jeigu vis tik įdomu, kuris tiekėjas vartotojams siūlo palankiausias sąlygas – parengėme išsamią analizę.

Informacija buvo renkama remiantis ne tik iš elektros energijos tiekėjų gautais pasiūlymais, bet ir skirtingų atstovų bei ekspertų komentarais, kurie buvo matomi Delfi Plius ir vz.lt „Mano pinigai“ vartotojams. Jai parengti prireikė savaitės, taigi, jeigu pasikliaujate „Finansai paprastai“ – dabar puiki proga sutaupyti ir laiko, ir pinigų.

Pabrėžiame, kad analizė yra visiškai nepriklausoma, jos neinicijavo ir nerėmė nei vienas iš elektros energijos tiekėjų.

Skubantiems

Jeigu neturite laiko ar nenorite gilintis ir jums svarbu tik išvados, trumpai jos būtų tokios:

Vartotojui palankiausi pasirinkimai, kai kalbame apie vidutines sąnaudas 125kwh/mėn ir remiamės 2022.06.08 turima informacija:

  • Žalia energija (iš vėjo jėgainių) su mažiausiai fiksuota kaina ir ilgam – „Enefit“
  • Nefiksuota kaina ir papildomos naudos – „Elektrum“*
  • Brangiai ir tai ką pasirinkę arba likę iš įpročio didžioji dalis Lietuvos – „Ignitis“

Tokias išvadas pasidariau išsiuntęs užklausą skirtingiems tiekėjams 2022.06.07. Svarbu atkreipti dėmesį, jog šiuo metu elektros kainos istoriškai vienos didžiausių ir fiksuojant labai ilgam laikotarpiui reikia turėti teisingą lūkestį, jog galimai bus "permokėta".

!!! Labai teisinga pastaba iš Facebook bendruomenės "Investavimas" narių, kurie atkreipė dėmesį, jog tiesiog žiūrėti į tiekėjų puslapius ir lyginti kainą negalima, kadangi yra skirtingai daromi apskaičiavimai t.y. Perlo Energija rodo biržos vidurkio kainą 2021.05-2022.04 laikotarpu, kai tuo metu Elektrum rodo paskutinių 3 mėnesių. Teisingiausia visgi yra lyginti taikomas maržas, o Elektrum ji yra mažesnė. Ačiū Martynui Kungiui ir Juliui Senkui už aktyvų įsitraukimą.

O Mindaugas Pranskūnas atkreipė dėmesį

"Reikėtų paminėti, jog elektrum ir perlas energija biržos planams, jei neturi išmaniųjų (valandinių) skaitiklių taiko energijos vartojimo netolygumo koeficientus, kas kainą iškelia.

Elektrum - https://www.elektrum.lt/.../elektrum-planai/38/0754996090

Perlas energija - https://perlasenergija.lt/d-u-k/ 6 punktas.

Tai gegužės mėnesį Biržos kaina su PVM, netolygumo koeficientu ir ESO dalim buvo - 0,2936 Eur/kWh (galutinė gegužės mėnesio tarifo kaina. vienos laiko zonos, Standartinis ESO planas)."

Siūlomos kainos (fiksuotos)

Šiuo metu rinkoje yra populiariausia fiksuota kaina (nes žmonės nori būti užtikrinti), bet nebūtinai tai geriausias pasirinkimas kiekvienam, juolab, kad šiuo metu elektros kainos tikrai vienos didžiausių.

Fiksuota = mokėsite visą laiką tą pačią kainą (nurodytą sutartyje) už sunaudotą kilovatvalandę. Kas nori ramybės ir planuoti savo finansus užtikrintai, tikriausiai rinksis būtent pasiūlymus su fiksuotomis kainomis atitinkamam laikotarpiui.

Biržos kaina = kaina bus sąžininga, nes visada atspindės tuo metu rinkoje esančią biržos kainą. Vieną mėnesį gali tekti mokėti daugiau, o kitą – mažiau. Reikėtų nepamiršti, jog siūlantieji fiksuotas kainas atsižvelgia į galimas rinkos tendencijas ir įsivertinę tam tikras rizikas siūlo fiksuotą kainą, kuri, tikėtina, bus didesnė nei biržos. 

Kai kuriose pasiūlymuose parašyta, kad ši kaina tinka tiems, kurie domisi birža ir kaip kinta elektros kainos ten. Galima teigti, kad ši kaina tinka tiems, kurie yra psichologiškai pasiruošę sumokėti vieną mėnesį keliais eurais daugiau nei įprastai ir dėl to nepergyventi. Įmonėms situacija yra kitokia, bet paprastiems žmonėms, gyvenantiems bute, tai neturėtų sudaryti problemų.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis didžiausia 1 kWh kaina yra:

Renkantis vieno laiko zonos planą:

„Ignitis“ – 0,341 Eur;
„Elektrum Lietuva“ – 0,323 Eur;
„Enefit“ – 0,319 Eur;
„Perlas energija“ – 0,311 Eur.


Renkantis dvejų laiko zonų planą:

„Ignitis“ – 0,391 Eur;
„Elektrum Lietuva“ - 0,382 Eur;
„Perlas Energija“ – 0,364 Eur;
„Enefit“ – 0,328 Eur.

Renkantis kainas reikia atkreipti dėmesį, jog dabar galioja tam tikra valstybės lengvata, tačiau jos laikotarpis yra iki 2022.12.31, tad geriausiai būtų skaičiuoti, kokia ta kaina bus ilguoju laikotarpiu be valstybinės pagalbos.

Fiksuotos kainos terminai

„Perlas Energija“ - 6 mėn. ar 18 mėn.
„Ignitis“ – 12 mėn., 18 mėn., 24 mėn.
„Elektrum Lietuva“ – 12 mėn., 24 mėn., 36 mėn.
„Enefit“ – 24 mėn., 72 mėn., neterminuotą.
„Egto energija“ siūlomi panai yra neterminuoti.
„Birštono elektra“ siūlomi planai yra neterminuoti.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad fiksuoti terminai yra kainai, bet pačias sutartis galima nutraukti bet kada (informuojant tiekėją prieš dvi savaites). Apie tai parašyta Elektros energijos įstatyme.

Elektros tiekėjo reputacija ir patirtis

Kiekvieno mūsų patirtis yra kitokia ir ji priklauso nuo to, kur mes gyvename, kaip toli yra aptarnavimo centras, kaip greitai reaguojama į atsiradusias problemas ir panašiai. Todėl renkantis tiekėją verta pasižiūrėti kaip juos vertina žmonės ir pasiskaityti komentarus, jeigu tokių yra. Reikia suprasti, jog tikriausiai nerasite tokių, kurie veiktų be vartotojų nusiskundimų. Ir taip pat atkreipti dėmesį, kad didžiausias tiekėjas dažniausiai ir turės daugiausiai komentarų (tikėtina, kad daugiau neigiamų nei teigiamų). Tačiau jeigu matote, jog kaina skiriasi nedaug, bet atsiliepimai labai skirtingi, galbūt verta mokėti truputį daugiau, bet jausitės labiau užtikrinti paslaugos kokybe.

Čia galite matyti viešus duomenis iš Google reviews ir Rekvizitai.lt (2022-06-07 duomenys):

MB „Birštono elektra“; (Rekvizitai: 6.9/10; 14 įvertinimų; Google reviews: vertinimų nėra)
UAB „Egto“ energija; (Rekvizitai: 8.3/10; 58 įvertinimų; Google reviews: vertinimų nėra)
UAB „Elektrum Lietuva“; (Rekvizitai: 4.7/10; 211 įvertinimų; Google reviews: 1.9/5; 52 įvertinimų)
UAB „Enefit“; (Rekvizitai: 4.8/10; 143 įvertinimų; Google reviews: vertinimų nėra)
UAB „Ignitis“; (Rekvizitai: 3.7/10; 454 įvertinimų; Google reviews: 2.2/5; 111 įvertinimų)
UAB „Kauno termofikacijos elektrinė“; (Rekvizitai: 6.1/10; 8 įvertinimų; Google reviews: 3.7/5; 6 įvertinimų)
UAB „Perlas Energija“. (Rekvizitai: 5.5/10; 3.8 įvertinimų; Google reviews: 4.2; 34 įvertinimai)

Pačios įmonės veikia daug metų ir dalis jų yra tiesiog dukterinės įmonės, kurias kiti dar nėra girdėję.

Nepasirinkus tiekėjo?

Visada yra lengviau nieko nedaryti t.y. nieko nepasirinkti. Tačiau šiuo atveju, net ir norint likti naudotis dabartinio tiekėjo paslaugomis, savo valią reikėtų išreikšti pasirašant sutartį. Kitu atveju elektros energija nenutrūks, bet ji pabrangs labiau nei pasirenkant tiekėją savarankiškai. Tie, kas yra priskirti į antrą etapą, turi pasirinkti tiekėją, jeigu nepasirinks, pusę metų bus garantinis elektros tiekimas, elektrą tieks ESO su padidintu 25% tarifu (praeito mėnesio vidutinės rinkos kainos). Todėl pigiau, yra laiku pasirinkti tiekėją.

Konkretus pavyzdys

Man visada patinka skaičiai ir tai, ką jie parodo, tad pažiūrėkime konkretų atvejį - butas, kuris per metus suvartoja 1500 kwh (per mėnesį 75kwh dieną, 50kwh naktį) ir panagrinėkime gautus pasiūlymus iš skirtingų tiekėjų.

Enefit
- pasiūlymas gautas 2022.06.08
- siūlomas planas “SuperŽalias” (kaip pagrindinis)
- laikotarpis 6 metai (sutarties pradžia 2022.07.01)
- kaina (fiksuota): 32.80 eur (viena zona), 32.31 (dvi zonos)
- kaina (nefiksuota): 29.55 eur (viena zona) + 2.99 eur/mėn; 29.08 (dvi zonos) + 2.99 eur/mėn. (arba pagal su 0.7 kwh?
- papildoma info: bus naudojama 100% atsinaujinanti žalioji elektros energija gaminama vėjo jėgainių parkuose. Vėjo jėgainėse gaminasi patys (iš biržos neberka kaip kiti).
- papildomos sąlygos: taikomas 105,12 rezervavimo mokestis (išskaidomas per visą sutarties galiojimo laikotarpį ir nutraukus sutartį anksčiau laiko teks visą kas liko “palikti”).
- Extra: pasirinkus šį planą galėtumei jaustis, jog prisidedi prie CO2 taršos mažinimo. Galima sakyti gauni Karmos taškų :).

Ignitis
- pasiūlymas gautas 2022.06.08
- siūlomas planas “Minimalus” (kaip pagrindinis)
- laikotarpis 18 mėn (sutarties pradžia 2022.07.01)
- kaina (fiksuota): 38.82 eur (viena zona) arba 39.05 eur (žalia energija); 39.26 (dvi zonos) arba 39.48 (jei noriu, kad energija būtų žalia)
- kaina (nefiksuota): 36.22 eur (viena zona) arba 36.45 eur (žalia energija); 35.75 (dvi zonos) arba 35.97 (jei noriu, kad energija būtų žalia)

Perlas Energija
- pasiūlymas gautas 2022.06.08
- siūlomas planas “Standartinis” (kaip pagrindinis)
- laikotarpis 6 mėn (sutarties pradžia 2022.07.01)
- kaina (fiksuota): 38.62 eur (viena zona); 39.12 (dvi zonos). Už žaliąją energiją reikėtų pridėti dar po 0.5 eur/mėn.
- kaina (nefiksuota): 30 eur.
- Extra: Žmonės Cinema prenumerata 3 mėnesiams dovanų :)
- Lojalumo programa (partnerių nuolaidos t.y. pigiau galima įsigyti prekių vaistinėse ir pan.)

Elektrum
- pasiūlymo nesiunčia. Nurodo, jog visą informaciją galima rasti internete. Pasirinktas kelias - skambinti ir taip “parduoti” pasiūlymą. Tad informacija yra iš web psl.
- siūlomas planas - nėra kaip pagrindinis. Reikia rinktis iš Elektrum Stabilus 36, Elektrum Stabilus, Elektrum praktiškas. Žiūrime Eletrum Stabilus (vienas populiariausių)
- laikotarpis 24 mėn (sutarties pradžia 2022.07.01)
- kaina (fiksuota): 37.63 eur (viena zona); 38.05 (dvi zonos). Už žaliąją energiją reikėtų pridėti dar po 1.5 eur/mėn.
- kaina (nefiksuota): 34.04 eur (viena zona); 33.56 (dvi zonos). Už žaliąją energiją reikėtų pridėti dar po 1.5 eur/mėn.

- Atsargiai: pirmoji sąskaita atrodo viliojanti (su didele nuolaida ~15 eur ). Arba truputi daugiau nei 1 eur nuolaida kas mėnesį pirmaisiais metais.


Egto
- pasiūlymas negautas (tad info ieškoma internete)
- siūlomas planas “Sąžiningas” (kaip pagrindinis)
- kaina (nefiksuota): 31.57 eur (viena zona); 31.10 (dvi zonos). Už žaliąją energiją reikėtų pridėti dar po 1.5 eur/mėn.
- sutarties terminas: neterminuota.

Birštono elektra

  • informacija renkama

Kai kalba eina apie dviejų zonų 75kwh (diena), 50 kwh (naktis) suvartojimą, tai

Fiksuotos kainos prasme išsidėsto taip:
- Enefit 32.31 (žalia energija)
- Elektrum 38.05
- Perlas Energija 39.12
- Ignitis 39.26

Nefiksuotos kainos**:
- Enefit 29.08 (+2.99 eur/men)
- Perlas Energija 30
- Egto 31.10
- Elektrum 33.56
- Ignitis 35.75

** Biržos kainos palyginimas nėra visiškai teisingas, kadangi skirtingi tiekėjai nurodo skirtingas kainas paimdami skirtingus laikotarpių vidurkius. Išvertus į žmonių kalbą tai iš tiesų reikėtų lyginti maržas, kurias taiko tiekėjai, nes visa kita išliks tas pats. Taigi (nefiksuotos kainos) maržos atrodo taip:

- Birštono elektra 0.005

  • Birštono elektra 0.005
  • Elektrum 0.00605
  • Ignitis 0.0077
  • Egto 0.0089
  • Perlas Energija 0.009

Tiesa, lyginant kainas pasirinkit laikotarpiai taip pat turėtų būti vienodi, jog pamatyti teisingą rezultatą, bet deja ne visi tiekėjai siūlo tokius pačius laikotarpius ir juos sulyginti tampa ganėtinai sunku. Tačiau kadangi galima nutraukti sutartis bet kada ir pereiti pas kitą tiekėją tai mes galime nesudėtingai pasižiūrėti paprastą klausimą:

"Ar man verta likti Ignityje, jeigu tiekėjas manęs nenuvylė ir mokėti daugiau?"

Fiksuota kaina: Ignitis vs Enefit, kai Enefit sutartis nutraukiama po 18 mėn.

Ignitis: 18 mėn x 39.26 = 706.68 EUR

Enefit: 18 mėn x 32.21 = 579.78 EUR. Tačiau Enefit teks grąžinti dalį rezervavimo mokesčio, kuris yra 105,12 eur 72 mėnesiams. Kadangi reikia sumokėti tik tą dalį, kurios nepanaudojai, tai "bauda" bus mažesnė nei 105,12, o tai reikštų, jog net ir po sutarties nutraukimo ir sumokėjimo rezervavimo mokesčio mums naudingiau būtų pereiti į Enefit.

Nefiksuota (biržos) kaina: Ignitis vs Perlas Energija

Čia nelabai yra ką palyginti, nes Perlas Energija pasiūlyme yra papildomų naudų ir kaina yra mažesnė.

Išvados ir pastebėjimai

  • Visuomeninio elektros tiekimo kaina iki 2022.07.01 ir ta sumažinta kaina per penkerius metus transformavosi į valstybinę skolą ~215 mln eurų. Tai tęstis nebegali ir turime kiekvienas asmeniškai priimti sprendimą, kas bus mūsų tiekėjas.
  • Tiekėją reikės pasirinkti iki 2022.06.18
  • Renkantis svarbu atkreipti dėmesį į: nutraukimo sąlygas, kainą (be valstybinės kompensacijos), tiekėjo patikimumą
  • Suvartojant 125 kwh per mėnesį pigiausias fiksuotas pasiūlymas yra Enefit 32.31 eur (+karmos taškai už vartojamą žaliąją energiją), o pagal biržos kainą (nefiksuota) Perlas Energija 30 eur arba Egto 31.1 eur
  • Jei neturite vietos kur pastatyti savo elektrinę, tai gali būti kaip sprendimas įsigyti nuotolinę saulės elektrinę, juolab jei galite pasinaudoti parama. Turite įvertinti per kiek atsipirks investicija ir jei atsipirkimo laikas tenkina, tada verta.
  • Jei  pasirinktas tiekėjas nutraukia veiklą ir nebetiekia elektros tai laikinai elektros tiekimą užtikrina garantinis tiekimas per ESO, klientas turi pasirinkti kitą tiekėją. Elektros tiekimas nesustos, jei klientas yra mokus.

Medžiaga paruošta kartu su asmeninų finansų konsultantu Edvardu Judženčiu

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js