Investavimas į akcijas

Jei iki šiol galvojai, kad investavimas nėra tavo arbatos puodelis arba visuomet norėjai pamėginti įsigyti akcijų, bet taip ir neišdrįsai, nes viskas atrodo gana sudėtinga – įsipatogink. Per mažiau nei 5 minutes pasistengsime paaiškinti visą procesą taip, kad būtų aišku ir Kiprui iš 3b.

1. Kas yra akcijos? Iš kur jos atsiranda?

2. Kas yra akcijų birža?

3. Kaip nustatomos akcijų kainos?

4. Ilgalaikis investavimas ir spekuliavimas. Koks tarp jų skirtumas?

5. Kas yra investicijų portfelio paskirstymas?

Kas yra akcijos?

Sudėtingai: Akcijos – nuosavybės vertybiniai popieriai, suteikiantys tiek turtines, tiek neturtines teises jų turėtojui.

Paprastai: Įsigijus akcijų tampama įmonės bendraturčiu, kuris turi teisę į tam tikrą pelno dalį.

Akcijas leidžia pati bendrovė arba tik įregistravus akcinę bendrovę, arba įmonei nusprendus padidinti savo turimą kapitalą. Kodėl įmonėms tai naudinga? Nes akcijos = pinigai, o tai padeda įmonei augti ir plėstis.

Pagrindinės akcijų rūšys:

- Privilegijuotosios akcijos – šias akcijas įsigiję žmonės kasmet gauna iš anksto nustatyto dydžio dividendus (pelno dalį), tačiau neturi balsavimo teisės.

- Paprastosios akcijos – suteikia akcijų turėtojui balsavimo teisę ir galimybę gauti pelno dalį jei įmonei metai buvo sėkmingi.

Pamėginkime tai pateikti DAR paprasčiau ir išsamiau :)

Akcijos gimimas / atsiradimas

  • Norite turėti savo nuosavą įmonę. Nusprendėte įsteigti įmone pavadinimu UAB "ABCDE kvadratu". Įmonę įsteigti reikia atlikti daug įvairiausių procedūrų ir viena iš jų tai, kad įstatinis kapitalas turi būti ne mažiau kaip 2500 EUR (remiantis UAB įmonės steigimo reikalavimais 2021 metais).
  • Nusprendėte, jog įstatiniui kapitalui galite skirti ne 2500 EUR, o visus 10 000 EUR. Klausiate, kam skirtas tas įstatinis kapitalas? Na tai gali būti panaudota labai daug kam: įsigyti kompiuterius, susimokėti už biuro nuomą, sumokėti mokesčius nuo atlyginimo (kurį privalote turėti, kad ir labai mažą).
  • Taigi pervedėte į įmonės sąskaitą 10.000 EUR. Ir esate vienintelis savininkas - akcininkas. Tai reiškia, jog tau priklauso 100% įmonės. Šitame etape tu nusprendi kokį akcijų skaičių nori turėti. Gal tai 100 vienetų po 100 EUR (kas gautųsi 10 000 EUR), arba gali nuspręsti, jog 1 akcja = 1 eur. Tai viso bus 10 000 akcijų.
  • Laikas bėga. Įmonė auga. Pradeda generuoti pajamas. Galiausiai uždirbamas pelnas. Tu gali nuspręsti kaip tą pelną tinkamai panaudoti. Gal pirkti naujus įrengimus, investuoti į inovacijas arba tiesiog išsimokėti dalį pinigų sau (dažniausiai tai daroma išmokant dividendus nuo kurių turėsi sumokėti mokesčius valstybei).
  • Po tam tikro laiko nusprendei, jog nori dalį savo akcijų parduoti investuotojui / naujam verslo partneriui. Iškyla klausimas - kiek kainuos akciją. Primename, tu jų turi 10 000 vienetų. Atsakymo nėra jau tokio lengvo kaip galėtų pasirodyti. Jeigu įmonė pelninga, sveika ir neturinti daug įsiskolinimų tai būtų natūralu prašyti daugiau nei 1 eur už 1 akciją. Kaina bus tokia, kokią tu sutarsi su naujuoju akcininku. Tai derybų objektas.
  • Praėjo daug daug metų (apie juos čia nerašysime dar kol kas :) ). Įmonė "patapo" jau nebe UAB, o viešai kortiruojama akcijų biržoje t.y. jos akcijas gali įsigyti, bet kas. Ir kainą nustato tiesiog pasiūlos ir paklausos santykis. Kažkas parduoda akciją už 2 eur, kažkas nori gauti 2,07 eur. O pirkėjai nori mokėti 1, 95 eur arba mažiau. Tai tiesmukiškai tariant iki darbo dienos pabaigos jie turi susitarti kokia ta kaina tinka abejoms pusėms. Pardavėjai tiki, jog kompanija taip nebeaugs arba tiesiog jiems reikia pinigų "kažkam" ir nori parduoti akcijas, o pirkėjai galvoja, jog ši įmonė yra puiki ir ji ilgaainiui duos gerą investicinę grąžą, kitaip tariant - pinigai bus įdarbinti tinkamai :).

Kas yra akcijų birža?

Sudėtingai: Akcijų birža – institucija, kurioje susitinka akcijų pardavėjai su pirkėjais ir vykdo sandorius (pardavimas-pirkimas).

Paprastai: Akcijų birža – tai finansų pasaulio „Akropolis“. Daug pardavėjų, daug pirkėjų, bet gali rasti visko, ko reikia.

Akcijų birža užtikrina, kad prekyba vyktų sklandžiai ir pagal nustatytą tvarką. Reikia pabrėžti, kad akcijos biržose yra perkamos ne tiesiogiai iš bendrovės, o iš akcininko, kuris nusprendė jas parduoti. Parduodant akcijas jas nuperka taip pat ne įmonė, kuriai priklauso akcijos, o kitas žmogus,  norintis jų įsigyti.

Tikriausiai yra tekę girdėti apie Baltijos biržą, JAV, Vokietijos ar dar kitos šalies arba regiono. Kiekviena iš jų turi savo tikslius pavadinimus ir dar yra labiau išskaidyta. Paimkime JAV kaip pavyzdį.

Ten galima surasti biržas tokiais pavadinimais kaip NASDAQ, NYSE, AMEX.

Kaip nustatomos akcijų kainos?

Kiek kainuos akcija pačioje jų paleidimo pradžioje nusprendžia įmonės savininkai, o toliau viskas vyksta aukciono principu: kuo daugiau norinčių įsigyti, bet mažiau - parduoti, tuo labiau kils akcijos kaina. Akcijų kainą kelia ir susidomėjimas konkrečia įmone, žiniasklaida, socialiniai tinlai - žmonės labiau linkę investuoti į atpažįstamus prekinius ženklus, nes jaučiasi patikimiau.

Tam tikrais atvejais akcijų kainos nėra pagrįsta kažkokia gera ar bloga informacija, o būna taip, jog jomis spekuliuojama ir dirbtinai sukeliamos kainos (arba "numušamos"). Tad prieš perkant kažkokios įmonės akcijas reikėtų apie tai gerai pasvarstyti ir susirasti pakankamai informacijos.

Investuoti ar spekuliuoti?

Idealiu atveju akcijų pirkėjas turėtų būtų pasiryžęs jų neparduoti 3-5 metus po įsigijimo. Ilgalaikis investavimas neretai užtikrina didesnį pelną, nes, nors ir visi norėtume tapti milijonieriais per naktį, investuojant tik į konkrečiu metu labai populiarias, staigiai išaugusias akcijas, rizikuojame prarasti nemažą dalį pinigų, nes gali tekti jas parduoti jau tada, kai jų kaina kritusi itin žemai. Neneigsime, kad spekuliavimas gali atnešti daug pelno, tačiau jei pasisekė vieną kartą, nebūtinai pasiseks ir antrą ar trečią, todėl vis tiek patariame niekuomet neinvestuoti visų turimų pinigų į tuo metu itin populiarias akcijas, kurios, jūsų nuomone, pavers jus turtingu per naktį. Raktas į sėkmę yra investicijų portfelio paskirstymas.

Kas yra investicijų portfelio paskirstymas?

Ar esate girdėję posakį, kad nereikia laikyti visų kiaušinių viename krepšyje? Tas pats galioja ir akcijoms. Tinkamas akcijų portfelio paskirstymas padės užtikrinti didžiausią galimą pelną ir mažiausią riziką - investiciniai fondai (pavyzdžiui, S&P 500) gali būti neblogas startas naujokams. Tokie fondai apima kelias dešimtis, o kartais ir šimtus, akcijų iš įvairių sektorių, todėl rizika yra paskirstoma gana tolygiai. Didžiausią investicijų portfelio dalį turėtų sudaryti akcijos, kurias planuojate laikyti ilgai, tačiau kartais galima šiek tiek pasilinksminti ir keletą procentų savo portfelio skirti tiesiog pasižaidimui: taip bus lengviau laikytis plano ir išbandyti save.

Kaip įsigyti akcijų?

Norit pradėti investuoti pirmiausia reikia pasirinkti maklerį - įmonę arba banką (galimybę investuoti suteikia visi didieji Lietuvos bankai), o www.finanasaipaprastai.lt turi investavimo 101 Swedbanke.


Nepabandęs nesužinosi. Girdėta, tiesa? Jeigu atsidarei šį straipsnį, perskaitei jį iki galo, tačiau vis tiek svarstai ar tikrai tau šitas sudėtingas akcijų, investicinių fondų ir kriptovaliutų pasaulis, dar kartą perskaityk šios pastraipos pirmąjį sakinį.

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js