Investavimas vaiko mokslams

Investavimas vaiko studijoms iki tol, kol jam sueis 18 metų

Situacija / Klausimas

Noriu kaupti pinigus vaikų mokslams, iki kols jiems sukaks 18 metų. Vienam vaikui (ką tik gimė) kaupti dar nepradėta, o kitam (vaikui penkeri) jau yra sukaupta 6000 Eur. Klausimas: kaip teisingai pasirinkti ir nesuklysti?

Galimi sprendimai:

  • Pasidomėti visų esamų finansinių institucijų pasiūlymais ir juos palyginti
  • Perskaityti subjektyvią nuomonę finansaipaprastai.lt puslapyje ir ją aptarti su nepriklausomu finansų konsultantu

Atsakymas

Pradėkime nuo to, kad vieno geriausio atsakymo nėra ir nelabai gali būti, nes niekas ateities nuspėti negali. Tačiau yra keletas esminių momentų, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį:

  • 13 ir 18 metų yra gana ilgas laiko tarpas, todėl galima rinktis rizikingesnes priemones, nei tuo atveju kai pinigų reikia už kelerių metų.
  • Kuo ilgesnis laikotarpis tuo valdymo ir kiti mokesčiai suvalgo didesnę dalį pinigų.
  • Nepaisant to, kad laikotarpis yra pakankamas tam, kad būtų sukaupta didelė suma, gali nutikti ir atvirkščiai. Istoriškai yra ne vienas pavyzdys kai žmonės investavę į gerą ekonomiką bei daug skirtingų verslų, šiai dienai dar turi minusą.
    Konkretus pavyzdys būtų Japonijos rinka: jeigu 1990 metais būtumėte patikėję, kad investavimas į Japonija yra puiki idėja, tai 2021 gruodžio mėnesį dar turėtumėte minusą. Praėjo daugiau kaip 30 metų, o vis dar būti duobėje tikrai nemotyvuoja
  • Labai svarbu apsispręsti kiek laiko turėsi/galėsi/norėsi skirti peržiūrėti finansus ir juos tvarkyti. Kai kurie sprendimai yra automatizuoti, bet tokiu atveji didesni mokesčiai galimai mokami fondo valdytojams. Kai kada tai neatrodo labai pagrįsta, nes rezultatas nebūna toks, kokio tikėtasi.

Investavimas vaiko mokslams

Kokius žingsnius reikia atlikti, norint investuoti vaiko mokslams

I. Apsispręskite, kokią riziką galite prisiimti

  1. Prarasti pinigus visada yra gerokai skaudžiau nei juos gauti. Ar būtų OK, jei per 18 metų suinvestavus 21 600 Eur (18 metų **12 mėnesių ** 100 eur) rezultate turėtumėte, tarkime, 15 000 Eur? Istoriškai tokia tikimybė yra ganėtinai maža, ypač kai investuojate nuolatos ir tokiam ilgam laikotarpiui, bet ji tikrai yra.
  2. Uždirbti labai nedaug, nes negalite toleruoti didelės rizikos ir pasirenkate konservatyvų"sprendimą/produktą, kuris generuoja panašiai tiek, kiek infliacija arba mažiau, o galutiniame rezultate turite labai panašią sumą į tą, kurią ir suinvestavote.
  3. Galvojant apie riziką reikėtų pagalvoti ir apie tai, kaip širdis atlaikys rinkų griūtis (o jų būna ir jos labai nesmagios). Dažnai žmonės bando atspėti, kada čia tas dugnas, mėgina parduoti prieš kritimą ir nupirkti, kai viskas yra pigiausia.
    Realybė yra kitokia: dažnai parduodama apačioje ir perkama viršuje, arba iš viso nebeperkama. Trumpai tariant - sveikata yra svarbesnė, tad verta pagalvoti ar sugebėsite nekreipti dėmesio į rinkų kritimus (pavyzdžiui -12% per dieną, arba -35% per kelias savaites).
  4. Taip pat vertėtų suprasti ir tai, kad jeigu rizika minimali, tai ir sukaupta suma gali būti tokia, kuri netenkins jūsų užsibrėžto tikslo - sukaupti pakankamai pinigų vaiko studijoms.

II. Peržvelkite, kokie yra skirtingų finansinių institucijų, siūlančių įvairius produktus, mokesčiai

  1. Šiai dienai mokesčiai gali svyruoti nuo 0,07% iki 3 %, o tam tikrais atvejais net ir daugiau, ypač kai kalbama apie investicinio gyvybės draudimo paslaugas teikiančias bendroves (pirmaisiais trimis metais).
  2. Mokesčių įtaka trumpuoju laikotarpiu nedaro didelės įtakos (išskyrus IGD), tačiau ilguoju laikotarpiu pasimato, kuo iš tiesų skiriasi kai mokama 0,07% ir kai mokami 3%.
  3. Pažiūrėkite, kokia yra istorinė grąža, tačiau ja aklai nesivadovaukite. Reikia turėti teisingus lūkesčius: jeigu istorinė grąža per paskutinius 20 metų buvo  ~4% per metus, tai nereikėtų tikėtis, jog staiga ji sekančius 20 metų bus ~10% per metus. Kitas pavyzdys - istorinė grąža per paskutinius 20 metų buvo  ~15% per metus, bet tai nereiškia, kad kitus 20 metų ji tokia ir išliks.
  4. Apsispręskite,kokias turto klases / produktus norite pasirinkti.
    Tam tikra dalis žmonių renkasi investicinį gyvybės draudimą. Jis yra populiarus dėl savo paprastumo. Aišku, ne viskas taip ten jau paprasta, yra daug niuansų apie kuriuos ne visada konsultantas užsimins, paaiškins ar netgi žinos. Kyla didelė rizika, kad pasirinkus netinkamą produktą bus sumokėti dideli mokesčiai, o grąža kur kas mažesnė nei tikėtasi. Tokio produkto privalumas yra tas, kad viskas automatizuota t.y. sudarėte sutartį ir ramu. (kind of)

    ETF šiai dienai yra vienas populiariausių sprendimų. Jo minusas tas, kad nėra lengva išsirinkti kažkurio vieno ETF iš tokios gausybės. Padariau sąrašą populiariausių ETF, kuriuos galima įsigyti būnant Lietuvoje (ar kitoje EU valstybėje) ir nusipirkti per tikriausiai visus brokerius (tame tarpe ir banką, kuriame turite atsidarę sąskaitą). Kitas jo minusas yra tai, jog pirkimą reikės atlikti pačiam.

    Dalis žmonių investuoja vaikams pirkdami Bitcoin (ar kitą kripto valiutą). Šio produkto neaptarinėsiu, nes šiai dienai neturiu pakankamai žinių, kad gebėčiau tinkamai jį įvertinti, tačiau galiu pasidalinti, jog dalis žmonių taip bijo prarasti galimybę investuoti į Kripto valiutą, kad tiesiog nuperka už nedidelę sumą ir žiūri į tai kaip į tam tikrą loterijos bilietą t.y. jeigu pavyks - puiku, jeigu ne - na, ne pasaulio pabaiga.
  5. Pripažinkite sau, jog sprendimas / produktas, kurį pasirinkote galimai nebus pats geriausias iš esančių rinkoje (tiesiog dėl daugybės faktorių, kurių negalite numatyti). Bet taip pat nebijokite pasidžiaugti, kad, jeigu jūsų namų darbai padaryti iki galo, priimtas sprendimas yra geresnis nei tiesiog pinigus laikyti sąskaitoje ir ,pasitaikius progai, išleisti.

Mokesčių įtaka investuojant:

Galite parsisiųsti šią lentelę su detalesne informacija ir paanalizuoti su savo pasirinktais skaičiais.

Trumpai apžvelgiant šią lentelę galima pastebėti, kad ilguoju laikotarpiu net ir keli procentai mokesčių turi labai didelę reikšmę galutiniam finansiniam rezultatui. Jeigu žiūrėtume į 30 metų laikotarpį, tai ta suma skirtųsi beveik dvigubai (78 737 Eur vs 143 399 Eur). Tam tikrais atvejais galima pateisinti truputį didesnius mokesčius, tačiau tam turi būti svarios priežastys (labai dažnai būna, jog investicinė grąža supanašėja per daug metų, bet mokesčiai lieka tokie patys).

Ką daryti, jeigu jau turi IGD

Ką daryti, jeigu jau esi pasirinkęs IGD? Kaip tai reikėtų spręsti (ar nespręsti)?

Galimi 3 sprendimai:

1. Palikti viską kaip yra
Visada lengviausia yra nieko nedaryti ir palikti kaip yra. Tačiau ar tai yra geriausias variantas tau? Reikėtų labai gerai paskaičiuoti ir tuo pačiu atsakyti į klausimus, kodėl šis variantas buvo pasirinktas ir kas pasikeitė, jog jis atrodo nebetinkamas.

2. Sustabdyti įmokas, tačiau palikti sukauptą sumą toliau augti arba naujas įmokas nukreipti į naujai pasirinktą finansinę priemonę / produktą.
Sustabdžius įmokas sukaupta suma toliau, tikėtina, augs (ypač, jeigu kalbame apie ilgą laikotarpį). Verta atkreipti dėmesį, jog ne visos finansinės institucijos leidžia nutraukti/sustabdyti įmokas, tad į šią vietą reikėtų pažiūrėti atskirai.

3. Nutraukti sutartį pasiimant sukauptą sumą ir investuoti į naujai pasirinktą finansinę priemonę / produktą.Visų pirma turite pasiruošti, jog lengvai sutarties nenutrauksite t.y. jus kalbins pasilikti ir nebūtinai prižadės aukso kalnus (bet galimai pasakys daug visokių niuansų kaip čia negerai yra sutartį nutraukti). Visa tai primena puikų epizodą iš serialo draugai, kai Chandler, mėgino nutraukti sutartį su sporto klubu ir banku. Šiek tiek pakoregavome subtitrus, jog labiau atitiktų IGD pavyzdį 🤓

Jeigu jums visgi pavyko tai padaryti, tikriausiai žinote, kad jei buvo pasinaudota GPM lengvata - ją reikės grąžinti. Tai dažniausia priežastis dėl kurios nenutraukiama sutartis. Pinigus tikrai reikės grąžinti, o dėl finansinės grąžos ateityje garantijos nėra. Tai sustabdo daugelį mūsų.

Tačiau čia atsiranda gana didelė rizika visai kitur. Pažiūrėkime:

Tarkime, investuojame vaiko pinigus kiekvieną mėnesį (šiai dienai suma siekia 70 eur).

Pasirinktas finansinis produktas generuoja 4% pliuso kiekvienais metais (jau atskaičius valdymo ir kitus mokesčius). Tai reiškia, jog po 10 metų tikėtina, kad bendrai bus sukaupta 10 488 EUR (plius 1512 EUR GPM lengvata, jeigu galiu susigrąžinti ir ji nebuvo panaikinta), o po 18 metų ta suma būtų 22 403 EUR (plius 2856 GPM lengvata).

Vis dėlto, jeigu jūs tikite, kad kitas finansinis produktas gali generuoti 10% per metus, tai jums apsimokės sustabdyti / nutraukti turiamą sutartį kad ir po 10 metų, nes sukaupta suma bus didesnė net jeigu grąžintumėte visą GPM lengvatą, kuria pasinaudojote.

!!! Istorinė grąža negarantuoja tokios pačios, mažesnės ar didesnės grąžos ateityje. To niekas negali tiksliai pasakyti. Vienas dalykas, kas yra garantuotas - tai mokesčiai, kuriuos sumokate investavimo bendrovei. Kuo mokesčiai didesni tuo mažiau pinigų lieka investavimui. Tai nereiškia, jog mokant didesnius mokesčius negalite gauti didesnės grąžos (ypač kai kalbame apie trumpą laikotarpį). Visgi ilguoju laikotarpiu mokesčiai daro labai didelę įtaką jūsų finansinei grąžai ir į tai reikėtų atkreipti dėmesį investuojant.

Populiariausi sprendimai

Populiariausi ir didžiausi finansiniai produktai, kurie galėtų jums (ne)tikti

Metinė grąža

Kaip matome iš pateiktos lentelės, čia yra atvaizduojami ganėtinai rizikingi investiciniai fondai, kurie paskutiniaisiais metais generavo didesnę nei 10% metinę grąžą. Spėju, jog taip nesitęs ir gali pasikeisti į kuklesnę grąžą.

Trumpai aptarkime kiekvieną jų:

ERGO

Ši bendrovė pasižymi tuo, kad investuoja į fondą, kuris atkartoją pasirinktą indeksą, ir einamieji mokesčiai yra vieni mažiausių rinkoje. Tiesa, pirmaisiais 3 metais įmokų mokesčiai yra gana dideli ir net gaunama GPM lengvata to neatperka. Privalumas yra tas, kad kaip ir visi pateikti lentelėje variantai, nereikalauja jūsų laiko ir priežiūros. Investuojama automatiškai.

Compensa

Konkrečiai šis parinktas fondas neturi ilgos istorijos (nėra 10 metų) ir sunku pasakyti, kaip seksis išlaikyti tą didžiulį augimą prasidėjus krizei ar kitokiems didesniems neramumams. Iš vienos pusės galima sakyti, jog grąža yra daugiau nei įspūdinga, kita vertus būtina atkreipti dėmesį, jog mokesčiai yra labai dideli ir ilguoju laikotarpiu jie suvalgys vis daugiau turimo turto. Verta paminėti, jog turimas rezultatas atsilieka nuo jų pasirinkto indekso, susijusio su Russell 1000.

Bendrovės informaciniame dokumente lietuvių kalba yra nurodyta einamasis mokestis 1,95%, o anglų kalba 1,98%. Teisingiau žiūrėti būtų anglišką versiją, nes ji naujesnė (2021 vasaris vs 2020 vasaris).

Papildymas: vienas iš Compensa atstovų pasakė, jog "maksimalūs einamieji mokesčiai gali būti iki 1,95%, bet realiai ~0.75%. Nuo matomų rezultatų eina 0,48% valdymo mokestis (metinis nuo turto)"



Aviva

Ši draudimo bendrovė nepasižymi fondais, kurie generuotų didelę grąžą ilguoju laikotarpiu, o mokesčiai yra vieni didžiausių rinkoje. Negaliu komentuoti dėl gyvybės draudimo produkto, bet kaip investicinis sprendimas jis šiuo metu toli gražu nėra geriausias rinkoje. Tikėkimės, kad tai kada nors pasikeis.

Su Aviva buvo bendrauta ne kartą. Ten atrodo dirba labai nuoširdūs žmonės, kurie nepamirš perskambinti ir viską stengsis atsakyti. Minusas su Aviva yra tas, jog ten nesimato gerų investicinių produktų. Negaliu kalbėti apie draudimą, nes čia mes to neaptarinėjame.

SEB

Žinomas skandinavų bankas turi ganėtinai mažus mokesčius ilguoju laikotarpiu ir nors grąža nėra didžiausia per paskutinius 5 ar 10 metų, tai netrukdo jiems kryptingai judėti pasirinkta linkme.



Swedbank

Šiai dienai aprašytas ,,Saugus vaiko fondas" nėra iki galo suprantamas ir sunku pasakyti, koks yra jo pilnas rezultatas, nes informacija pateikiama išskaidytai. Yra aprašyta kryptis, koks procentas investicijų sudarys pirmaisiais metais ir koks paskutiniais. Visa tai susideda iš "Pasaulio akcijų investavimo kryptis" (12,19% metinis pajamingumas per paskutinius 5 metus), "Vidutinio laikotarpio obligacijų kryptis"(1,26% metinis pajamingumas per paskutinius 5 metus) ir "Trumpo laikotarpio obligacijų kryptis"(-0,30% metinis pajamingumas per paskutinius 5 metus).

Tiesa, Swedbank siūlo garantuotą grąžą, kuri gali kai kuriuos klientus sudominti. Visgi ta grąža nėra didelė ir yra tikimybė, jog per ilgąjį laikotarpį ji vistiek bus pasiekta.

INVL

Invalda šiuo metu yra Mandatum įsigyjimo procese ir planuoja pateikti sprendimą, kuris puikiai atitiks vaiko investavimo poreikius. Nekantriai laukiame.

Aukščiau nurodyti sprendimai tinka, jeigu jūs norite, kad investavimas vyktų automatiškai ir tai norite daryti per paminėtus produktus. Taip pat reikia paminėti, jog po 10 metų jums nereikės mokėti 15% GPM nuo jūsų uždirbto pelno. Tai galioja tik su Investicinio gyvybės draudimo ir pensijos kaupimo tipo produktais. Tad tikrai verta pagalvoti apie galimybę vaikui sukaupti mokslams nemokant jokių mokesčių.

Jeigu norite tai atlikti patys ir nebijote pirkti ETF fondų (mažesni mokesčiai, didesnė grąža ir pan.), tai tuomet siūlome pasiskaityti straipsnį susijusį su populiariausiais ETF ir taipogi pasižiūrėti kaip pirkimą galite atlikt per SEB arba Swedbank'ą.

Mokesčiai

Jų būna įvairiausių ir apie tai reikėtų kalbėti atskirai kitame tyrime, bet pamėginkime juos aptarti trumpai.

Einamieji mokesčiai

Dažnu atveju tai būna mokesčiai, kurie apima visus galimus mokesčius išskyrus tai, kiek jums kainuoja įsigyti finansinį produktą bei jį kažkur laikyti. Pvz., Swedbank leidžia pirkti tam tikrus užsienio fondus, sumokant 7 EUR komisinį ir iki 30 000 EUR leidžia turimą finansinį produktą pas save laikyti nemokamai. Tad bendrai visi mokesčiai atrodytų taip: fondo einamasis mokestis + vienkartinis komisinis mokestis. Einamieji mokesčiai dar kartais vadinami fondo valdymo mokesčiai. Rezultatai, kuriuos mes matome dažniausiai atspindi jau po einamųjų mokesčių.

Kiti mokesčiai

Dažniausiai apima finansinio turto laikymą, administravimo mokesčius, atlygio mokėjimą konsultantui ir t.t. Ne visi nori aiškinti, kas į tai įeina, bet kartais ne visi apie tai ir žino. :) Tai dažniausiai mokesčiai, kurie atitenka tarpininkui (nebūtinai fondo valdytojui). Tai gali būti ir turto valdymo mokestis. Kai kuriais atvejais tai būna tarsi sviestas sviestuotas, nes fondo valdytojas gauna pinigus už tai kad padėjo į kitus 5 fondus jūsų pinigus, kur ten irgi yra fondo valdytojai (jie jau pasiims einamuosius mokesčius). Tam tikrais atvejais yra į tai įtrauktas ir depozitoriumo mokestis. Žodžiu mokesčiai yra ir priežasčių jiems galime sugalvoti, bet pabėgti nuo jų sunkiai pavyks.

Swedbank dar turi papildomus mokesčius, kurie vadinasi Rizikos mokestis ir Garantijos mokestis.

Ai, dar vertėtų paminėti, jog beveik visi turi tam tikrus "Sutarties nutraukimo mokestis" ir "Investicinės vertės dalies išmokėjimo mokestis".

Vieni "skaudžiausių" mokesčių gali patapti tie kurie turi ne % išraišką, o realius skaičius t.y. jeigu pasakyta, jog valdymo mokestis yra 0,3%, bet papildomai kas mėnesį reikia mokėti 2,80 eur, tai reiškia vieną paprastą dalyką - jeigu jūs sustabdysite įmokų mokėjimą, tai gali atsitikti taip, kad po x metų tie 2,80 eur (ar panaši suma) suvalgys viską ką buvote idėję. Ir tada jūs labai nemėgsite tos bendrovės bei to konsultanto. Ir dalinai nepagrįstai, nes apie tai turite pagalvoti prieš atliekant visus veiksmus ir apsisprendžiant ar toks finansinis produktas jums tinka.

Įmokų mokestis

Investicinis gyvybės draudimas dažniausiai turi įmokų mokestį kiekvienais metais. Pirmieji 3 metai būna brutalūs. Neturiu jokio loginio paaiškinimo, kodėl jie PRIVALO būti tokie dideli. Tiesa, anksčiau jie buvo dar didesni. Dažniausias jų pateisinimas yra tai, jog ,,gaunate GPM lengvatą ir tų mokesčių nesijaus". Esu asmeniškai girdėjęs tą frazę. Nepatiko, nes atsakymas nenuoširdus. Visgi tie mokesčiai yra ir niekur nedingsta.


Papildymas: Investavimo bendruomenėje ne kartą buvo paminėta, jog įmokų mokesčiai dažniausiai nueina konsultantams (didžioji dalis), bet va logiškai mąstant išeitų tai, kad pirmus 3 metus konsultantas su jumis dirba/padeda, o po to nebe. Deja dažniausiai pasitaiko, kad po sutarties pasirašymo jie dingsta. Ne visi, bet tokių reikia labai paieškoti. Klauskite žmonių rekomendacijų pasirenkant savo konsultantą ir paklauskite, kokią pagalbą gauna po 3 arba 5 arba 10 metų.

Papildoma info

Investavimas vaiko mokslams: Extra

Beje, vien investuoti vaiko ateičiai neužtenka, svarbu rūpintis ir vaiko finansiniu ugdymu. Kodėl? Nes reikia, kad vaikas, kai jam sukaks 18 metų, žinotų, kaip tinkamai valdyti jūsų sukauptus pinigus.

Apie tai, kaip mokyti vaiką apie pinigų vertę, galite plačiau pasiskaityti puslapyje raisingfreekids. Jame – 3 vaikų mama ir iš finansų pasaulio atėjusi Lina Banytė-Surplienė dalinasi savo įžvalgomis, kas vaikų finansiniame ugdyme veikia, o kas – ne. Ji taip pat yra sukūrusi įvairių įrankių, kurie leidžia tėvams mokymą apie pinigus padaryti paprastą ir lengvą.

Pabaigai dar norėčiau pacituoti Linos mintį:,,Jei turite rinkis, ar kaupti vaiko ateičiai, ar mokyti vaiką elgtis su pinigais, mano draugiškas patarimas – pradėkite nuo mokymo elgtis su pinigais."

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js