Kaip nepaslysti ant banano žievės investuojant (II dalis)

Jei per savaitę atsikratei vidinių ožiukų, pradėjai medituoti, unfollowinai keistą subredditą apie ateities maistą ir esi pasiryžęs tapti Supersajanu investavime, kviečiu skaityti antrąją dalį bei sužinoti dar penkias klaidas, kurias daro žmonės, bandydami tapti Volstryto vilkais.

Godumas

6. Kai pirmą kartą investavus pasiseka, tikrai apsisuka galva. Net jei pelnas nebūna didelis, azartą pajutęs kūnas išskiria endorfinus (laimės hormonus) ir va tada tai laikykis, investavimo programėle. W. Buffettas yra štai taip protingai pasisakęs: „Būk baikštus kai kiti yra godūs ir būk godus kai kiti yra baikštūs“. Labai svarbu atsižvelgti kur investuoji – skirtingos priemonės skirtingu metu duos skirtingus rezultatus. Žiūrėkit, beveik greitakalbė gavosi. Kitas momentas – paprastas sofos lygos makleris neskirs tiek dėmesio analizei, kiek skiria profesionalai, todėl net jei tam tikros įmonės akcijų kaina kyla kaip ant mielių, tai nėra saugi investicija, nes pavieniai investuotojai dažnu atveju žino tiesiog per mažai. Saugiausias pasirinkimas pradedančiajam yra indeksinis fondas, nes dėka didelės diversifikacijos rizika prarasti VISKĄ yra labai maža. Pradėkite nuo nedidelių dalykų ir stebėkite kaip sekasi - pagal tai galėsite koreguoti savo ilgalaikį investavimo planą.

 Ėjimas su banda

7. 95% pasaulio mamų bent kartą yra pasakiusios sakinį „O tai jei draugai šoks pro langą ir tu kartu šoksi?“ Mamos, lyg žinodamos, kad augina ateities investuotojus, buvo labai teisios – trendai keičiasi žaibo greičiu, o ten, kur eina visi, greičiausiai nebus daug pelno, nes nėra jokios garantijos, kad a) sugebėsi suinvestuoti tobulu laiku ir b) sugebėsi parduoti tinkamu laiku. Didžiausia tikimybė, kad madingų akcijų kaina laikinai itin smarkiai užkils, paskui su vėjeliu risis žemyn, o tu galėsi pamoti rankute savo svajonėms apie „Rolls-Royce“ su asmeniniu vairuotoju. Bet kaip tuomet žinoti kur verta dėti savo pinigus? Jei tai skamba nuobodžiai, greičiausiai tai bus labai gera investicija.

Babos servizas

8. Prieš 60 metų didelis turtas ir investicija ateičiai buvo krištolinis servizas, kurį močiutė iki šiol ištraukia iš sekcijos tik per šventes. Kur link vedu? Neverta visko investuoti į vieną vietą, nes tai yra pavojinga – investicijų paskirstymas gali padėti išvengti nemalonių rinkos pokyčių. O jei taip trumpai – į kuo daugiau skirtingų sektorių ir verslų investuosi, tuo saugesnis būsi. Juk visas pasaulis per vieną dieną nesugrius. Galbūt. Žodžiu, geriausia nedėti visų kiaušinių į vieną krepšį. Finansų ekspertai taip pat pataria visko neinvestuoti vien į akcijas ar kriptovaliutas. www.finansaipaprastai.lt rasite daugybę informacijos apie kitus investavimo būdus.

Mėginimas atsisėsti ant dviejų kėdžių vienu metu.

9. Neįmanoma dešimties darbų daryti vienodai gerai – galbūt esi nuostabus vadovas, puikus draugas ir dar daugybė kitų pozityvių dalykų, bet tai nebūtinai reikš, kad būsi sėkmingas investuotojas. Neturint laiko ir darant tai bet kaip,  gausis, kaip jaunimas sako, belekas. Nors investavimas nėra raketų mokslas, geras finansų ekspertas pavers tai malonumu ir paaiškins viską iki smulkiausių detalių. Taip, šios paslaugos nėra nemokamos, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje sprendimas kreiptis pagalbos atsipirks su kaupu.

Investavimas va bank.

10. Neinvestuok to, ko negali prarasti. Visos akcijos yra didesnė ar mažesnė rizika ir investuoti paskutiniai 50 eurų stebuklingai nepadengs visų skolų.  Patariama investuoti ne daugiau kaip 20% savo metinio biudžeto (tačiau noriu pabrėžti, kad šis skaičius gali kardinaliai skirtis, priklausomai nuo gaunamo atlyginimo) ir neprarasti razumėlio. Tačiau tiesa ta, kad žmonės vis tiek linkę mokytis iš savo klaidų, o paskutinių pinigų arba VISŲ santaupų nelabai sėkmingas suinvestavimas gali būti geriausia pasaulyje ekonomikos pamoka, už kurią susimokėsi eurais bei ašaromis, bet jau visą likusį gyvenimą tai prisiminsi, elgsiesi atsargiau ir dar draugams proto įkrėsi.

Kaip jau minėta, investuojant (ypač sėkmingai), kaip ir mėgaujantis šokoladu, išsiskiria laimės hormonas endorfinas – dėka jo mes jaučiamės pakylėti, mažiau stresuojame ir daugiau šypsomės. Jei čia nėra gera priežastis investuoti, tada nebežinau kaip dar įkalbinėti... O dabar, kai jau atskleistos visos kortos, sužinotos dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti, belieka tik nuspręsti ar merkiam pinigus į svirplių miltus, ar į smėlį. Sėkmės!

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js