Milenialsas Lukas perka butą

Kai pradėjau gauti stabilias pajamas ir geriau tvarkytis su finansais (t.y. nustojau prašyti tėvų paskolinti 50 eurų iki algos), iš karto supratau, kad jei kada nuspręsiu įsigyti būstą, tikrai naudosiuosi rent-to-buy paslauga, nes aklai taupyti ir nieko sau neleisti yra ačiū, bet ne.

Taip mano akys nukrypo į vieno žinomiausių NT vystytojų siūlomus butus miesto centre – išsirinkau 2 kambarių butą su pilna apdaila. Tiesa, galėjau rinktis tik iš pirmų trijų aukštų, tačiau man tai nepasirodė problema. Kadangi nuomos mokestis yra gana didelis, galvojau, kad bent dalį tos sumos pasiima statytojas, tačiau klydau. Iš kasmėnesinių įmokų pusės naudos statytojui nėra – visi pinigai keliauja tiesiai įnašui, tad taip gaunasi, kad aš gyvenau nemokėdamas nuomos, o kartu dar ir taupiau savo svajonių būstui.

Viena rizika, apie kurią iš karto perspėjo brokeris, buvo ta, kad pasibaigus sutarties laikotarpiui bankas gali nebesuteikti paskolos, o visos sumokėtos įmokos atitektų statytojui. Tas pats ir tuo atveju, jei po nuomos laikotarpiu nuspręsčiau buto nebepirkti – pinigai man būtų negrąžinami. Galvoju, kad tokių atvejų turbūt pasitaiko ir vieno tokio varianto pakanka, kad statytojui atsipirktų visi kiti rent to buy butų savininkai.

Savo įmokas turėsiu mokėti 36 mėnesius ir per juos sunešti 15 procentų įnašo. Visus labiausiai domina pinigai, tad paskaičiuojam: mano buto kaina yra 156 tūkst. eurų, įnašas – 23 400. Mėnesinė įmoka siekia 650 eurų plius komunaliniai mokesčiai. Tiesą sakant, butų nuomos kainos šiuose namuose yra tokios pačios ar net didesnės už tą, kurią moku aš už savo paties būsimą butą. Žinoma, reikia pasverti rizikas ir nesufeilinti, bet jei tektų daryti tokį sprendimą antrą kartą – net nedvejočiau.

Kokie yra kiti rent to buy pliusai ir minusai? Ar tai tinkamas variantas Jums? Kaip išsirinkti būstą, tinkamą išperkamajai nuomai? Apie šiuos dalykus kalbėjome kiek anksčiau. Kviečiame skaityti!

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js