Pensija: kaip jai pasiruošti finansiškai

Norėtume pakalbėti apie savanorišką kaupimą pensijai. Tai nebūtų II pakopa (kai dalis atlyginimo automatiškai pervedama į tam tikrą bendrovę) ir tai nėra kalba apie I pakopą (valstybės "garantuotą" pensiją).

Esate girdėję apie III pensijų pakopą ir siūlymą jai taupyti nuo "ankstyvų" dienų. Dažniausiai girdime pasiūlymus iš INVL, SEB ir Swedbank, o tam tikrai atvejais kaip III pensijų pakopos alternatyvą pasiūlo ir Compensa atstovai (Investicinis Gyvybės draudimas).

Lietuvos bankas pateikia informaciją apie mokamus mokesčius bei investicines grąžas. Tą informaciją galima susižinoti ir įmonių internetinėse svetainėse.

Taigi pažvelkime į populiariausius pasiūlymus/pasirinkimus šiuo metu:

  • III PAKOPA (INVL Extremo III 16+). INVL veikia ganėtinai senai rinkoje ir pagal skaičių žmonių, kurie jai patikėjo savo "pensijos" finansus yra ganėtinai nemažai. Viena iš lyderių. Išsiskiria tuom, jog pačiame web puslapyje yra ganėtinai daug informacijos ir viskas išdėstyta ganėtinai paprastai.
  • III PAKOPA (Swedbank pensijų fondas 100). Swedbank žinomas vardas tikriausiai visiems. Verta atkreipti dėmesį, jog šis fondas yra labai dar jaunas ir lapkričio gale bus jungiamas su kitu fondu.
  • III PAKOPA (SEB - "SEB Pensija 18+). Vienas seniausių fondų Lietuvoje (~ 17 metų).
  • III PAKOPA (Luminor: Tvari Ateitis Index). Naujas fondas Lietuvos padangėje. Atrodo labai vertas dėmesio pažvelgus į valdymo mokesčius ir taipogi pasirinktą strategiją, kuri užtikrina, jog nebūtų investuojama į nepatvarias įmones.
  • IGD. (COMPENSA - BNP Paribas US Growth). Compensa tikriausiai turi daugiau draudimo agentų/atstovų Lietuvoje (na tikriausiai po Avivos arba panašiai). Tai tikriausiai didžiausią metinę grąžą generuojantis fondas paskutinius 5 metus. Mokesčiai nėra maži, tačiau ir grąža ganėtinai didelė (21,78% per metus žiūrint paskutinių 5 metų laikotarpį). Paskutiniai 5 metai buvo/yra didelio augimo laikotarpis ir visada yra rizikinga vertinti tik tokį trumpą laikotarpį ir juolab tikėtis, jog taip bus ir toliau. Nepaisant to, kad grąža yra didelė, ji vistiek atsilieka nuo sekamo indekso Russell 1000. Kitaip tariant, jeigu būtumėte pasirinkę indeksinį ETF tokį kaip "RSGL - Lyxor Russell 1000 Growth UCITS ETF - Acc" tai metinė grąža per paskutinius 5 metus būtų 23,26%.
  • IGD. (ERGO - Pasaulio akcijų indeksas). Šiai dienai (2021.11.09) tai yra vienas iš trijų IGD produktų (visi ERGO), kuris siūlo akcijų indeksą. O tai reiškia mažesni mokesčiai ir galimai didesnė grąža (na bent jau istoriškai ilguoju laikotarpiu tas pasijautė)
  • ETF. (SWDA - iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)). Šis ETF yra parinktas kaip alternatyva siūlomiems III pensijų pakopos produktams (pasaulio ETF).
  • ETF. (RUSG - Lyxor Russell 1000 Growth UCITS ETF - Acc). Šis ETF yra parinktas kaip alternatyva siūlomiems III pensijų pakopos produktams (JAV ETF; seka tą patį indeksą kaip ir Compensa parinktas finansinis produktas).


    Vienas naujausių pasirinkimų šiuo metu yra Goindex siūlomi fondai, kurie yra orientuoti būtent į ilgalaikį kaupimą pensijai. Fondai nauji, bet komanda, kuri dirba - savo srities pro žmonės, kurie išmano ką daro (bent jau anksčiau taip buvo). Tikiuosi, jog taip bus ir toliau. Apie juos informaciją papildysiu vėliau.

Su detaliai skaičiavimais galite susipažinti žemiau. (arba tiesiog parsisiųsti skaičiuoklę)

  1. Buvo parinkti ne visi III pensijų pakopos ar IGD produktai, o tik tie, kurie yra didžiausios rizikos ir turėjo didžiausią grąžą. Žmonės, kurie turi "mažesnį" rizikos apetitą arba tiesiog nenori matuotis nuolatos spaudimo kai krenta rinkos, turėtų rinktis kitus produktus (bet tuo pačiu ir nesitikėti didelės grąžos)
  2. Lyginimas nėra visiškai lygiavertiškas, kadangi nėra taip, jog visi sektų tą patį indeksą.
  3. Kadangi išskaidymas yra ganėtinai didelis, tai buvo parinktas viso pasaulio fondas.
  4. Buvo paimtas ETF JAV, jog būtų galima sulyginti su Compensa siūlomu sprendimu.
  5. Skaičiai yra stipriai įtakojami dėl GPM lengvatos susigrąžinimo ir jos reinvestavimo į tą patį fondą.
  6. Šiuo metu akcijos yra labai "sukilusios" ir labai gali būti, jog kažkuriuo laikotarpiu šie atvaizduojami finansiniai instrumentai generuos mažą arba netgi neigiamą grąžą. Visada reikėtų atsižvelgti į jūsų priimtiną riziką.
  7. !!! Čia paminėti pavyzdžiai nėra siūlymas pirkti ar nepirkti. Priimkite sprendimą pasikonsultavę su savo finansų konsultantu.

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js