Top 5 mitai ir tiesos apie investavimą

Investavimas gali būti bauginantis uždavinys daugeliui, ypač tiems, kurie tik pradeda pažintį su finansų pasauliu. Tai skaičių žaidimas, ir nors investavimą supa daug mitų bei klaidingų įsitikinimų, svarbu suprasti šias esmines tiesas, susijusias su investavimu. Šiame įraše aptarsime penkias pagrindines "sunkias" tiesas/mitus, kurias privalai žinoti apie investavimą.

Mitas: Viskas bus gerai, jei investuosite ilgalaikiam laikotarpiui.

Dažniausiai taip. Bet tikrai ne visada. (beje, kai kam ilgalaikis laikotarpis gali būti 10 metų, o kai kam 30).

Daugelis investuotojų yra informuojami, kad jei jie išliks kantrūs ir investuos ilgalaikėje perspektyvoje, jie galės išlaikyti bet kokių rinkos nuosmukių įtaką ir pasiekti savo investicinius tikslus. Nors šis patarimas daugeliu atvejų yra teisingas, svarbu pripažinti, kad ilgalaikis investavimas ne visada garantuoja sėkmę. Japonijos akcijų rinka pateikia įspėjamojo pobūdžio istoriją apie tai, kaip ilgalaikis investavimas ne visada užtikrina sėkmę. Nikkei 225 indeksas pasiekė visų laikų aukštumas 1989 m. gruodžio mėn., tačiau tuomet patyrė ilgalaikį nuosmukį, kuris tęsėsi daugiau nei dvidešimt metų. Per 20 metų nuo 1990 iki 2009 metų indeksas sugeneravo apie -2,5% metinę grąžą (t.y. kas metus buvo fiksuojamas minusinis nuostolis 🙈). Tai pabrėžia diversifikacijos ir rizikos valdymo svarbą, net jei investuojama ilgalaikėje perspektyvoje.

Japonijos akcijų rinka, matuojama Nikkei 225 indeksu, patyrė reikšmingą augimą 1980-aisiais metais, indeksas pasiekė visų laikų aukštumas 1989 m. gruodžio mėn. Tačiau rinka tuomet patyrė ilgalaikį nuosmukį, kuris tęsėsi daugiau nei dvidešimt metų. Nikkei 225 indeksas prarado apie 80% savo vertės nuo 1989 m. aukščiausio taško iki jo žemiausio taško 2003 m.

Panašiai, S&P 500 blogiausias dešimtmetis atnešė -1,95% grąžą, o MSCI pasaulio indekso blogiausias dešimtmetis turėjo metinę grąžą -1,2%. Svarbu visada vertinti investicijos potencialią riziką ir pelną ir nepamiršti naudotis tik istoriniais vidurkiais priimant investicines sprendimus.

Mitas: Ilguoju laikotarpiu gali tikėtis 8% metinės grąžos (arba daugiau)

Kai kurie finansų patarėjai ir investavimo profesionalai dažnai nurodo 8% ar didesnę vidutinę metinę grąžą ilgalaikiam laikotarpiui akcijoms ir kitoms investicijoms. Tačiau svarbu suprasti, kad šis skaičius yra vidurkis, o tikrosios grąžos gali labai skirtis iš metų į metus ir ilgesniais laikotarpiais. Pavyzdžiui, dešimtmečiu nuo 2000 iki 2009 m. S&P 500 indeksas parodė maždaug -0,95% neigiamą metinę grąžą, tuo tarpu dvidešimtmečiu nuo 1966 iki 1985 m. tas pats indeksas parodė maždaug 2,3% metinę grąžą. Šie skaičiai rodo, kad investuotojai neturėtų vien tik remtis istoriniais vidurkiais, priimdami investavimo sprendimus, ir turėtų būti pasirengę galimybei mažesnėms grąžoms tam tikrais investavimo laikotarpiais.

Dešimtmetis nuo 1966 iki 1975 m. buvo sudėtingas laikotarpis JAV akcijoms, S&P 500 indeksas šiuo laikotarpiu parodė tik 0,6% metinę grąžą. Taip pat buvo sudėtingas 17 metų laikotarpis nuo 1966 iki 1982 m., S&P 500 indeksas šiuo laikotarpiu parodė tik 1,4% metinę grąžą.

Mitas: Sėkmė = Geresnis rezultatas nei rinka

Vienas iš labiausiai paplitusių mitų investuojant yra įsitikinimas, kad sėkmingam investuotojui būtina pralenkti rinką. Šią idėją dažnai skleidžia žiniasklaida ir kai kurie investavimo profesionalai, kurie garsiai kalba apie aktyviai valdomų fondų ir akcijų pasirinkimo pranašumus, siekiant pasiekti didesnę grąžą.

Tačiau tyrimai parodė, kad nuosekliai pralenkti rinką yra labai sudėtinga užduotis, net ir patyrusiems investuotojams. Iš tikrųjų, atlikti tyrimai nustatė, kad didžioji dalis aktyviai valdomų fondų ilgalaikėje perspektyvoje nepajėgia pralenkti savo etaloninių rodiklių.

Pavyzdžiui, S&P Dow Jones Indices atlikto tyrimo metu buvo analizuojama aktyviai valdomų didelio kapitalo fondų veikla Jungtinėse Valstijose 15 metų laikotarpiu nuo 2001 iki 2016 m. Per šį laikotarpį S&P 500 indekso sudėtinė metinė augimo norma (CAGR) siekė maždaug 5,5%, o vidutinio aktyvaus didelio kapitalo fondo CAGR siekė maždaug 3,2%. Tyrimas nustatė, kad 92,15% didelio kapitalo fondų valdytojų 15 metų laikotarpiu nepajėgė pralenkti S&P 500 indekso, kas rodo, kad bandymas pralenkti rinką gali būti neįgyvendinama arba neveiksminga investavimo strategija.

Dar vienas pavyzdys yra Warreno Buffetto, vieno iš sėkmingiausių visų laikų investuotojų, istorija. Nepaisant jo reputacijos kaip nepaprasto akcijų pasirinkimo meistro, pats Buffett ne kartą teigė, kad daugumai investuotojų geriau tiesiog investuoti į mažesnės kainos indekso fondus, kurie seka platesnę rinką. Iš tikrųjų, savo 2013 m. laiške Berkshire Hathaway akcininkams Buffett rašė, kad „ne specialisto tikslas neturėtų būti nugalėtojų pasirinkimas - nei jis, nei jo „padėjėjai“ to padaryti negali - o veikiau turėtų būti įvairių verslų skerspjūvio nuosavybė, kurie visi kartu tikrai pasieks gerų rezultatų.“

Šią nuostatą patvirtina gausybė akademinių tyrimų. Savo knygoje „Atsitiktinis žygis per Wall Street“ ekonomistas Burtonas Malkiel garsiai teigė, kad bandymas pralenkti rinką yra „pralaimėjusių žaidimas“ ir kad dauguma investuotojų geriau tik laikytųsi diversifikuoto mažesnių išlaidų indekso fondų portfelio.

Tai ką tai reiškia vidutiniam investuotojui? Tai reiškia, kad vietoj to, kad bandytumėte apgauti rinką arba vyktumėte paskui naujausias karštas akcijas ar fondus, investuotojams gali būti naudingiau sutelkti dėmesį į gerai diversifikuoto portfelio kūrimą, atitinkantį jų rizikos toleranciją ir ilgalaikius investavimo tikslus. Tai galima pasiekti įvairiomis pasyviomis investavimo strategijomis, tokiais kaip indekso fondai ir biržoje prekiaujami fondai (ETF), kurie užtikrina platų įvairių turto klasių ir sektorių aprėptį, mažinant išlaidas ir mažinant riziką nepasisekti rinkai.

Trumpai tariant, nors pralenkimas rinkai gali atrodyti kaip patrauklus tikslas, tikrovė yra tokia, kad tai ilgalaikėje perspektyvoje yra sunkiai įgyvendinamas nuoseklus pasiekimas. Vietoj to, kad bandytų apgauti rinką, investuotojams gali būti naudingiau sutelkti dėmesį į gerai diversifikuoto portfelio kūrimą, atitinkantį jų ilgalaikius investavimo tikslus, ir laikytis jo rinkos pakilimų ir nuosmukių metu.

Tiesa: Rizikos išskaidymas būtinas

Gerai diversifikuotas portfelis yra būtinas rizikos valdymui ir apsaugai nuo galimų nuostolių. Pavyzdžiui, jei būtumėte investavę tik į Nikkei 225 per jo blogiausią 10 metų laikotarpį, jūsų sudėtinė metinė grąža būtų -5,7% (bendra grąža -44,7%). Priešingai, geriausiu Nikkei 225 10 metų laikotarpiu sudėtinė metinė grąža siekė ~22,8% (bendra grąža ~600,2%). Diversifikavimas tarp kelių indeksų, tokių kaip S&P 500, MSCI World ir STOXX Europe 600, galėtų padėti sumažinti nuostolius per prastą vienos rinkos veiklą.

Diversifikacija taikoma ne tik investuojant į skirtingus indeksus, bet ir į skirtingas turto klases. Pavyzdžiui, investuojant į akcijų, obligacijų ir nekilnojamojo turto derinį, galima valdyti riziką ir pagerinti bendrą grąžą. Iš tikrųjų, pagal „Vanguard“ atliktą tyrimą, gerai diversifikuotas portfelis, sudarytas iš 60% akcijų ir 40% obligacijų, nuo 1926 iki 2018 m. turėjo 9,7% vidutinę metinę grąžą, su mažesniu svyravimu, palyginti su portfeliu, sudarytu tik iš akcijų.

Dar vienas būdas diversifikuoti yra investuoti į skirtingus pasaulio regionus. Pavyzdžiui, besivystančios rinkos, tokios kaip Kinija, Indija ir Brazilija, pastaraisiais metais parodė stiprų augimo potencialą. Pagal MSCI ataskaitą, besivystančios rinkos 2000–2020 m. generavo 9,4% sudėtinę metinę grąžą, pralenkdamos išsivysčiusias rinkas, tokias kaip JAV ir Europa.

Tačiau diversifikacija negarantuoja pelno ar apsaugos nuo nuostolių mažėjančioje rinkoje. Būtina nuolat stebėti ir perbalansuoti savo portfelį, kad jis atitiktų jūsų investavimo tikslus ir rizikos toleranciją.

Tiesa: Mokesčiai yra labai svarbūs fondo valdyme

Sandorių mokesčiai, valdymo mokesčiai ir mokesčiai gali žymiai paveikti jūsų investicijų grąžą ilgainiui. Pavyzdžiui, 1% metinis valdymo mokestis už 100 000 USD vertės portfelį per 20 metų galėtų kainuoti daugiau nei 30 000 USD, jei metinė grąža būtų 6%. Procentais, bendra mokėtina suma sudarytų maždaug 21,6% portfelio galimos vertės be mokesčių.

Svarbu suprasti ir palyginti mokesčius, susijusius su skirtingais investavimo variantais. Pavyzdžiui, aktyviai valdomi fondai paprastai turi didesnius mokesčius, palyginti su indekso fondais ar ETF. Pagal „Morningstar“, vidutinis išlaidų koeficientas aktyviai valdomiems JAV akcijų fondams 2020 m. buvo 0,63%, palyginti su 0,11% JAV akcijų indekso fondams.

Mokesčiai taip pat gali sumažinti investicijų grąžą. Kapitalo pelno mokesčiai taikomi nuo pardavus investicijas gautiems pelnams, o tarifas priklauso nuo to, kiek laiko buvo laikoma investicija. Trumpalaikiai kapitalo pelno mokesčiai apmokestinami didesniu tarifu nei ilgalaikiai kapitalo pelno mokesčiai. Be to, tam tikros investicijų rūšys, pvz., investicinių fondų akcijos, gali generuoti apmokestinamą kapitalo pelną, net jei nepardavėte jokių akcijų.

Viena strategija, kaip sumažinti mokesčius, yra laikyti investicijas mokesčių lengvatinėse sąskaitose, pvz., individualiose pensijų sąskaitose (IRA) ar 401(k). Į šias sąskaitas galimi atskaityti mokesčiai ir investicijų augimas yra neapmokestinamas, kol atsiimami pinigai pensijoje.

Apibendrinant, supratimas ir mokesčių bei valdymo mokesčių valdymas gali žymiai paveikti jūsų investicijų grąžą ilgainiui. Visada atsižvelkite į šias išlaidas ir apsvarstykite mažesnių išlaidų variantus, tokius kaip indekso fondai ar ETF, kad sumažintumėte mokesčius.

Išvados

Investavimas gali būti sudėtingas ir neprognozuojamas užsiėmimas, todėl svarbu prie jo priartėti realistiškai. Nepaisant populiarių mitų, ilgalaikis investavimas negarantuoja sėkmės, o istorinės grąžos gali labai skirtis nuo laikotarpio iki laikotarpio. Taip pat sunku nuosekliai pralenkti rinką, todėl diversifikacija ir disciplinuotas požiūris į investavimą yra svarbūs siekiant valdyti riziką ir pasiekti ilgalaikę sėkmę.

Mokesčiai, mokesčiai ir kitos su investavimu susijusios išlaidos gali žymiai paveikti jūsų grąžą ilgainiui, todėl esminė užduotis yra atsižvelgti į šiuos veiksnius ir ieškoti mažesnių išlaidų, mokesčių efektyvių investicijų variantų. Būdami informuoti, disciplinuoti ir kantrūs, galite susidoroti su investicijų pasaulio sudėtingumais ir siekti savo ilgalaikių finansinių tikslų.

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js