Kiek kainuoja turėti automobilį? Gal verta jį nuomotis?

FinansaiPaprastai.lt dalinasi Nerijaus Murausko pamąstymais apie automobilio (ne)turėjimą. Video galite pasižiūrėti čia

Apačioje rasite tekstinę informaciją ir mūsų pastebėjimus į ką reikėtų dar atkreipti dėmesį.

Automobilis: nuomotis ar jį pirkti?

Panagrinėsime įdomų kampą – kas labiau apsimoka: ar nuomotis, ar pirkti nuosavą automobilį?

Pakalbėjęs su pažįstamu, kuris nuomoja automobilius tiek trumpalaike, tiek ilgalaike nuoma, sužinojau, kad jo nuomojami automobiliai kainuoja apie 200 eurų per mėnesį (automobiliai yra apie 10 metų senumo).

Nekreipiant dėmesio į tai, kiek kainuoja automobilį įsigyti, man automobilio išlaikymas kainuoja 200 eurų per mėnesį. Į šią sumą įeina draudimo ir įvairių remontų kaina.

Tokią sumą suskaičiavau turėdamas kelių metų statistiką kiek ir kur išleidžiu. Čia kalbu apie detales, stambesnius ar smulkesnius remontus ir pan. Tiesa, pats vairuoju Mustang, todėl manau, kad tokį automobilį, kokį vairuoju, nuomočiausi tikrai brangiau negu man kainuoja jį turėti. Vis tik paprastesnį automobilį pigiau išsinuomoti negu turėti savo.

Kaip įsigyti automobilį?

Pats pagrindinis ir dažniausias būdas – visą sumą mokėti iš karto. T.y ateinu ir sumoku grynais arba pavedimu už automobilį. Toks variantas, ko gero, labiausiai tinka senesniems automobiliams, mat jie yra pigesni.

Antrasis būdas yra šiek tiek brangesnis – automobilį įsigyti lizingu. Dažniausiai taip perkamos visiškai naujos arba kelių metų senumo transporto priemonės. Šis būdas yra patogus, nes nereikia turėti visos sumos iš karto, pakanka pradinio įnašo (apie 10% nuo perkamo automobilio sumos) ir mokėti mėnesines įmokas. 

Trečiasis būdas kaip galima įsigyti automobilį yra pirkti jį su vartojamuoju kreditu, kuris dar vadinamas paskola automobiliui įsigyti.

Kuo skiriasi lizingas ir paskola automobiliui įsigyti?

Pirmiausia tuo, kad lizingo atveju mes neturime savo automobilio, mat iki paskutinės įmokos dienos jį turi lizingo bendrovė. Mes tiesiog naudojamės juo, esame valdytojai.

Kitu atveju, kai transporto priemonė perkama su vartojimo kreditu automobiliui įsigyti, automobilis tampa mano nuosavybe.

Lizingas yra kur kas pigesnis instrumentas, jis svyruoja kažkur nuo 2-5 procentų, vidurkis apie 2-3 procentus. Kitas būdas yra žymiai brangesnis, jo vidurkis apie 10 procentų. T.y. kaina, kiek sumokėsime už pasiskolintus pinigus. Tai yra kelis kartus brangesnis instrumentas už lizingą.

Automobilio nuomos ir pirkimo kainų palyginimas

Kalbant konkrečiau, tai gautųsi, kad perkant automobilį už 4000 eurų, o lėšas jam įsigyti kaupčiau pats, man reiktų atsidėti po 67 eurus per mėnesį ir tai užtruktų penkerius metus.

Jeigu lizinguočiausi t.y (įsigyju automobilį dabar ir per ateinančius penkerius metus išsimoku), man reikėtų mokėti po 72 eurus per mėnesį.

Jeigu imu vartojamą kredito automobiliui įsigyti per penkerius metus turėčiau sumokėti po 85 eurus per mėnesį.

Kaip matome, kaina auga lyginant su tuo kiek kainuoja pačiam atsidėti ir iki to kiek kainuoja vartojimo paslauga automobiliui.

Galutinė kaina gaunasi, kad čia ir dabar automobilį galėčiau įsigyti už 4000 eurų, su lizingu automobilis gaunasi 4300 eurų, o su vartojimo paslauga gaunasi beveik 5100 eurų per penkerius metus.

Tai reiškia, kad su lizingu aš permoku 300 eurų per penkerius metus (kas iš tikrųjų yra nedaug), o vartojimo kredito atveju permoku 1100 eurų.

Didesni skirtumai gaunasi perkant brangesnį automobilį arba naujesnį automobilį:
- Jeigu pirkčiau automobilį už 35 tūkst. eurų ir norėčiau susikaupti pats atsidėdamas, mano atsidedama suma turėtų būti 583 eurai per mėnesį. Taip per penkerius metus susikaupčiau 35 tūkst. eurų.

- Jeigu lizinguočiausi, tai mano kaina būtų beveik 38 tūkst., mėnesinė suma būtų beveik 630 eurų. Jeigu perkant brangesnį automobilį imčiau vartojimo kreditą automobiliui įsigyti, tai tas automobilis pabrangtų iki 44,5 tūkst. eurų. Tai reiškia, aš permokėčiau 10 tūkst. eurų per tą patį laikotarpį.

- 2000 eurų per metus permokėčiau už automobilio įsigijimą su vartojimo kreditu ir mėnesinė įmoka būtų maždaug 743 eurai.

Akivaizdu, kad vartojimo kreditas automobiliui finansiškai neapsimoka ir tokį variantą rinkčiausi tik tokiu atveju, jeigu nėra galimybės šiandien dienai susikaupti arba prasilizinguoti to automobilio, bet jo vis tiek reikia gyvenimui, darbui ir t.t.

Lizingas ir vartojimo paskola automobiliui įsigyti. Kas apsimoka labiau?

Perkant brangesnį automobilį tikrai lizinguočiausi, nes neverta mokėti visų pinigų iš karto, geriau tuos sutaupytus pinigus įdarbinti. Ganėtinai lengva yra rasti investicijų, kurios yra didesnę grąžą nešančios negu kainuoja lizingas.

Jeigu lizingas kainuoja 3%, o aš įdarbinu už 10% tuos savo pinigus, kuriuos neišleidau automobiliui įsigyti, turiu realaus pelno 7%. Tačiau to negalėčiau pasakyti apie vartojimo kreditą, nes įdarbinęs už 10 ir pasiskolinęs už 10 nieko neuždirbu. O visų pinigų sumokėti iš karto irgi neapsimoka, geriau įdarbinti.

Kiek kainuoja turėti ir išlaikyti automobilį?

Šių įvairių būdų įsigijimo palyginimą yra gana paprasta padaryti - juk ne tiek ir daug yra pasirinkimo variantų. Kur yra daug sunkiau apsiskaičiuoti, tai kiek kainuos automobilio turėjimas, išlaikymas ir čia svarbūs keli aspektai. T.y. kiek kainuos eksploataciniai dalykai: tepalai, valytuvai, padangos, stabdymo kaladėlės bei kiek kainuos remontas: gedimai, stabilizatoriai, tarpinės, vandens pompos ir t.t.

Visgi nežinom kas bus su automobiliu ar jis puikiai važiuos ir retai suges, ar dažnai suges dėl įvairiausių priežasčių. Skirtingi automobiliai yra linkę skirtingai sugesti. Mano atveju, gedimai, eksploataciniai dalykai bei jų priežiūra kainuoja apie 100 eurų per mėnesį. Tavo atveju gali būti, kad bus mažiau, jeigu vairuoji mažiau gendantį automobilį ir bus tikrai daugiau, jeigu vairuoji dažniau gendanti automobilį. Pvz: (senesnis BMW, Mercedes ar Audi). Detalės yra pakankamai brangios, detalių daug ir vis tenką šį bei tą paremontuoti. 

Taip pat dar vienas dalykas, kurį reikėtų įsivertinti: kiek per tuos metus, kuriuos vairuosi, tavo automobilis nuvertės.

Jeigu šiandien tu perki automobilį už 4000 eurų, tai po poros metų tikėtina, kad jį galėsi parduoti už 2,5 ar 3 tūkstančius eurų. Jeigu perki už 35000 eurų, tikėtina, kad po poros metų jį parduosi už 20000 eurų. Žinoma, priklauso nuo automobilio gamintojo. Bet kokiu atveju, tas automobilis stipriai nuvertės lyginant su tuo, kiek dabar kainuoja.

Šitoje vietoje, turi atlikti savo matematinius skaičiavimus: pasižiūri kokį automobilį dabar vairuoji arba kokį nori įsigyti ir susirašai šiuos skaičius į „Excel“ programą.

Atsakyk į šiuos klausimus:
- Kiek norima transporto priemonė kainuoja dabar;
- kiek kainuotų jeigu pasiimtum lizingą;
- kiek kainuotų jeigu pasiimtum vartojimo kreditą;
- kiek maždaug tas automobilis turėtų nuvertėti per keletą metų, kuriuos planuoji vairuoti
- reikėtų atlikti analizę kiek vidutiniškai žmonės tokius automobilius vairuodami išleidžia remontams arba pažiūri į savo istoriją ir kiek per praėjusius kelis metus išleidai įvairiems eksploataciniams dalykams ir gedimams pinigų.

Atlikus šiuos veiksmus suskaičiuok kokia gaunasi galutinė tavo automobilio išlaikymo suma per mėnesį. 

Kiek kainuoja ilgalaikė automobilio nuoma?

Kai automobilį išsinuomoji, tau reikia pilti tik kurą. Kai automobilį nuomojiesi, tai ta įmonė arba žmogus, kuris nuomoja, pasirūpina civiliniu, KASKO draudimu, padangomis, visais eksploataciniais dalykais bei gedimais, o tuo metu, kai tavo automobilis, kurį vairuoji, sugenda, gauni kitą automobilį.

Tau nereikia rūpintis pakaitiniu automobiliu, nereikia papildomai nuomotis ar tartis su draugais, kad jie paskolintų savo automobilį. Jeigu su savo senu automobiliu esi dažnas svečias servise, tada ilgalaikė automobilio nuoma gali būti ne tik kad pigesnis, bet taip pat ir patogesnis pasirinkimas.

Labai lengva pasiskaičiuoti, kiek automobilis kainuos nuomojantis: užtenka „pasigooglinti“ arba pateikti užklausas skirtingose kompanijose.

Apibendrinus, nuomojantis tau reikia užsipilti kuro ir nusiplauti automobilį, kad gražiau atrodytų, o jeigu dar vykdai savo veiklą/verslą, tai tokiu atveju gali nusirašyti šias nuomos išlaidas į sąnaudas. Jokių papildomų problemų. 

Suskaičiuok ir palygink kas pigiau

Kas dabar?

Susirašyk visas savo automobilio išlaidas į „Excel‘į“, apytikslius remontų kaštus, draudimų kainas, visus su tuo susijusius kaštus.

Tuomet reikia žiūrėti galutinę eilutę ir lyginti su eilutę kiek kainuotų nuomotis automobilį. Įsivertink ir tai, kiek nuvertės automobilis per tuos kelis metus, kuriuos vairuosi ir tuos prarastus pinigus.

Mano automobilio kaina. Kaip apskaičiuoti kaštus?

Anksčiau važinėjau su „Opel Astra“ 2002 metų. Pirmus 1,5 metų praktiškai negedo, bet po to aš tapau jau dažnas svečias servise ir kiekviena mėnesį vis tekdavo kažką paremontuoti. Mano seno Opel‘io išlaikymas kainavo tiek pat kiek dabar kainuoja Mustang‘o išlaikymas.

Tad kodėl jo nepasikeitus, jeigu automobilis kainuoja tiek pat per mėnesį?

Dar įdomus dalykas, kad Opel‘į pirkau už maždaug 1500 eurų, pardaviau už maždaug 1000 eurų po kokių 3 metų. Šiuo atveju pinigų praradimas dėl nuvertėjimo buvo mažas. Kas liečia Mustang‘ą, kai prieš 2,5 metų pirkau, jis kainavo tiek pat kiek kainuoja dabar. Tai per 2,5 metų pinigų dėl paties nupirkimo nesu kol kas praradęs pinigų. Ateityje tikėtina vertė pamažės, bet ne tiek ir daug. 

Naujas vs senas automobilis. Kas geriau?

Tuo tarpu perkant visiškai naują automobilį per 2,5 metų mano automobilio vertė butų sumažėjusi bent jau trečdaliu ir pinigų būčiau išleidęs kur kas daugiau. Tikriausiai būčiau praradęs tiek pat pinigų kiek apskritai išleidau automobilio turėjimui dabar.

Naujas automobilis greitai nuvertėja ir taip prarandame pinigų, tačiau naujo automobilio priežiūra yra kur kas pigesnė negu seno automobilio. Senas automobilis procentaliai nuvertėja gal ir panašiai, bet pinigų suma yra kur kas mažesnė.

Vis dėlto, tokios mašinos daug dažniau genda ir dėl to atsiranda papildomų išlaidų ir trukdžių. Čia taip pat, galime įsivertinti, kiek kainuoja reikalų turėjimas su savo senesniu automobiliu. Galbūt labiau verta atsinaujinti ir tokiu būdu efektyviau dirbti, mažiau blaškytis ir daugiau uždirbti? Pasikartosiu, tačiau galutinė eilutė pajamų ir išlaidų (apskritai apie tavo finansus kalbant) bus didesnė su pliusu, negu yra dabar.

Apibendrinimas

Kiek man teko domėtis, automobilio turėjimas ir automobilio nuoma per mėnesį kainuoja labai panašiai. Žinoma, su sąlyga, kad automobilis, kurį turiu, nėra labai stipriai gendantis. Jeigu yra – gali netgi būti taip, kad automobilis yra brangesnis jį turėti.

Dar kartą raginu atlikti savo skaičiavimus, pasižiūrėti kokia gaunasi galutinė eilutė. Kaip atlikti tuos skaičiavimus, jau sakiau šitame tekste. 

Išlaidų planavimo rekomendacija

Esu padaręs video apie sąskaitų skirstymo sistemą, kaip efektyviai valdyti savo pinigus kasdienybėje. Raginu pasidaryti kelias papildomas sąskaitas būtent automobiliui.

Viena – kurui, kita – taisymui, remontui, eksploatacijai. Taip daug paprasčiau suprasti kam, kiek ir kur išleidi.

Ką aš darau? Gavęs pajamas, atidedu 100 eurų kurui, 200 eurų remontui, taisymui ir t.t. Tada, man niekad nereikia rūpintis ar aš turėsiu pinigų automobilio taisymui, mat visą laiką žinau, kad toje sąskaitoje bus pinigų, dėl to, kad vidutiniškai kainuoja maždaug 100 eurų taisymas, dar draudimai prisideda.

Taigi, turiu įprotį kas mėnesį atsidėti pinigus šiam tikslui, o tada, kai ateina laikas susimokėti, atsiskaitau būtent iš tos sąskaitos. Man visą laiką ramu, kad turėsiu pinigų einamiems dalykams.

---

FinansaiPaprastai komandos PASTEBĖJIMAI IR KOMENTARAI SUSIJĘ SU ŠIA TEMA:

  • Pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į tai, jog priklausomai nuo to kur gyveni, kur dirbi ir kaip dažnai važiuoji apsipirkti/atostogauti/prasiblaškyti labai priklauso atsakymas į klausimą "Automobilis - nuomoti ar pirkti". Žmonėms, kurie gyvena miesto centre nėra būtina pirkti automobilio, nes puikiai galima gyventi pasinaudojant Uber, Bolt, Citybee, Spark, Sixt, Avis automobilio nuomos paslaugomis. Taip galima važinėti kelių metų senumo automobiliais ir negalvoti apie jokius tvarkymus, dokumentus, padangų keitimus, ilgalaikius parkavimus. TAČIAU, nors finansiškai tai ir gali būti protingiausias sprendimas, bet patogumo atžvilgiu dažniausiai ne: ne visada bus to tipo automobilis, kurio norite; jeigu turite vaikų, tai nuolatos teks "tampyti" daiktus (pvz auto kedutės); kartais automobilio nėra šalia jūsų ir gali tekti važiuoti toli į auto nuomos punktą.
  • Visgi jeigu nusprendėte pirkti automobilį (dėl namų ir darbo lokacijos tolimumo arba tiesiog norite gyventi patogesnį gyvenimą) tai tuomet kaip Nerijus ir minėjo yra keletas būdų tai atlikti: viską perkate už savo pinigus, viską perkate už banko pinigus (Swedbank, SEB, Luminor, Citadele lizingas), viską perkate už kredito įmonių pinigus (mokilizingas, inbank, bigbank, mogo ir t.t.). Dar vertėtų paminėti, jog kartais žmonėms iki automobilio trūksta labai nedaug ir jie "surizikuoja" pasinaudoti vartojamąja paskola (kuri yra viena "brangiausių" piningų skolinimo alternatyvų). ATSARGIAI.
  • Ką daryti, jeigu jūs turite pakankamai pinigų nusipirkti automobilį iš karto ir taipogi jūsų pajamos leidžia tą automobilį pirkti "lizingu". Viskas priklauso nuo to koks brangus yra tas lizingas, bet dažniausiai jo palūkanos bus mažesnės nei kiek jūsų pinigai galėtų uždirbti per 5-7 metus. Beje, šiuo metu (2021-06-19) priklausomai nuo jūsų pasirinkto automobilio dažniausios palūkanos yra 1.49% - 3.95% + EURIBOR (tiek kiek Europos centrinis bankas sugalvos dar paprašyti. Šiuo metu nieko neprašo, bet situacija kažkada pasikeis). Norėtume atkreipti dėmesį dar į tai, jog palūkanos jūs visada mokate nuo likutinės sumos, o va jeigu pasidėtumėte tą pačią sumą į indėlį kredito unijoje, tai pagal skaičiavimus žiūrint net ir truputi didesnio lizingo palūkanas galėtumėte "apžaisti" :)
  • Išlaidų planavimo rekomendacija yra labai sveikintina. Siūlytume supaprastinti visa to procesą ir tiesiog atsidaryti papildomas sąskaitas banke ir automatizuoti sąskaitų papildymą t.y. gavus atlyginimą nustatyta suma būtų banko pervesta į jūsų pasirinktą sąskaitą (kurią galite užvadinti kaip norite pvz.: Auto Remontui).

Nerijus Murauskas turi ir daugiau įdomių temų, kurias galite pasižiūrėti jo Youtube kanale

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js