Pirkti ar nuomotis būstą? 5 priežastys, padėsiančios apsispręsti

Pakelkite rankas, kam per giminės balių antros eilės dėdė Kęstas nėra pasakojęs apie savo sūnų, kuris nusipirko 4 butus ir dabar yra pats sau bosas. Vis dėlto sparčiai kylant nekilnojamo turto kainoms klausimas pirkti ar nuomotis būstą tampa vis aktualesnis. Nedomina psichologiniai aspektai, bet rūpi skaičiai? Paruošėme būsto pirkimo vs nuomos skaičių analizę.

Šiaip niekam ne paslaptis, kad daugelis lietuvių yra kaip gandrai – gali skraidyti į tolimiausius pasaulio kraštus, bet vis tiek nori grįžti į nuosavus namus.

Tuo Lietuva gerokai skiriasi nuo Vakarų Europos valstybių, kur didelė gyventojų dalis būstą nuomojasi visą savo gyvenimą ir planuose įsigyti nuosavų namų net neturi.

Intro

  • Būsto nuoma suteikia laisvę be didesnių apribojimų keisti gyvenamąjį miestą ar šalį. Taip pat nereikia rūpintis būsto remonto klausimais, nes šiomis išlaidomis pasirūpina nuomotojas.
  • Būsto įsigijimas suteikia stabilumą ir laisvę – gali nors ir kasdien keisti baldus ar sienų spalvas. Jei sunku sutaupyti įnašą, verta pasidomėti rent-to-buy galimybe.
  • Atlaikyti aplinkinių spaudimą yra sunku, tačiau tikrai ne visada būsto nuoma yra pinigų išmetimas „į balą“, o nuosavo būsto turėjimas dar nereiškia, kad padaryta puiki investicija

Pirkti ar nuomotis

Savo nuomonę ,,Pirkti ar nuomotis būstq?" klausimu turi kone kiekvienas. Vieniems puikiausiai tinka nuoma, kitų tikslas yra minimum trys butai – du investicijai ir vienas sau. Kuri pusė teisi?

Pradėkime nuo to, kad ne visi gali leisti sau įsigyti būstą – 15% įnašas, kai NT kainos tokios didelės, gali tapti rimtu iššūkių net ir taupiausiems. Ypač kai Tėvų/Senelių bankas negali niekuo padėti.

Tačiau jei esate vienas iš tų laimingųjų, kuris gali leisti sau svarstyti abu variantus, ne tik nuomą, atrinkome priežastis kodėl verta ar neverta pirkti savų namų.

,,Kai kas nors sugenda ar nustoja veikti, šiomis išlaidomis pasirūpina nuomotojas. Atrodytų, smulkmena, tačiau viskas kainuoja ir užima laiko"

5 priežastys, kodėl verta nuomotis būstą

1. Laisvė

Nuoma suteikia laisvę keisti gyvenamąjį miestą, šalį ar net žemyną be jokių apribojimų, nes nereikia rūpintis, ką gi daryti su būstu, kol jūs būsite išvykę. Kita vertus, nuomotojai ne visada būna nusiteikę draugiškai – pasitaiko tokių, kurie nuolat nori kontroliuoti kas vyksta būste, kelia konfliktines situacijas taip apkartindami gyvenimą nuomininkams.

2. Mažiau išlaidų

Turbūt ne kartą yra tekę girdėti, kad būsto nuoma yra ,,pinigų išmetimas į balą”. Ar tikrai? Kai kas nors sugenda, nebeveikia ar sudyla, šiomis išlaidomis pasirūpina nuomininkas. Atrodytų, smulkmena, tačiau net ir smulkūs remonto darbai kainuoja didelius pinigus. O kur dar baldų ar buitinės technikos keitimas! Nuomojantis butą dėl šių dalykų netenka sukti galvos.

3. Efektyvesnis finansų planavimas

Būsto nuoma padeda efektyviau planuoti savo finansus – visada žinai, kiek turėsi mokėti mėnesio gale. Na, nebent tą mėnesį prausei dramblį ir vietoj 2 kubų vandens išleidai 20 kubų. Bet dažniausiai taip nenutiks.

4. Išvengiama turto nuvertėjimo

Prisiminkime 2009 metų finansų krizę – namai, pirkti už milijonus litų, per dieną neteko 90% savo vertės (na gal ne per dieną ir ne visais atvejais 90%, bet kritimas buvo daugiau negu " įspūdingas"). Pirkti nuosavą būstą visuomet yra šiokia tokia loterija, nes gali būti, kad net naujas puikus rajonas po kelių metų taps skruzdėlynų, kuriame nebus vietos pasistatyti automobilį arba būstas, pirktas NT kainų kilimo viršūnėje po metų neteks pusės savo vertės. Deja, tokie dalykai nėra nuspėjami.

5. Greičiau ir patogiau

Būsto įsigijimas užtrunka labai ilgai. Dokumentai, bankai ir notarai tikrai gali išvaryti iš proto. Nuomojantis būstą nereikės aplankyti keturių skirtingų bankų tam, kad gautumėte geriausias sąlygas (aktualu jei imate paskolą). Nereikės mokėti notarui crazy sumų už vieną parašą ir lakstyti pirmyn atgal po įvairiausias įstaigas bandant susirinkti reikalingus dokumentus. Nuomojantis būstą vieną dieną pasirašote sutartį, o kitą jau nešatės čemodanus į naujus namus. Jokio apsikrovimo.

,,Savame būste galima dažyti lubas geltonai, pasikabinti disko rutulį  ar išsilieti ledo aikštelę. Ir niekas nieko dėl to nesakys"

5 priežastys, kodėl verta pirkti būstą

1. Stabilumas

Kaip jau minėta, dauguma mūsų yra tokie truputį gandrai, todėl nuosavi namai suteikia stabilumą ir komfortą. Taip pat neteks išgirsti nemalonių naujienų apie keliamą nuomos kainą ir niekas nelieps išsikraustyti.

2. Investicija

Bus ką palikti vaikams ar anūkams, tiesa? Ne paslaptis, kad NT kainos nuolat kyla, todėl nusprendus parduoti butą ar namą tinkamu laiku galima gauti nemažą grąžą. Investuojant į NT, skirtingai nei į akcijas, yra kur kas mažiau rizikų. Vis dėlto, jei būstą planuojate pirkti gyvenimui, tačiau ieškote ir investavimo galimybių, pasidomėkite kokias klaidas dažniausiai daro investuotojai.

3. Geresnė kaina

Šis punktas aktualus tiems, kurie ketina imti paskolą būstui įsigyti. Dažnu atveju mėnesinės įmokos bus mažesnės nei nuomos kaina tame pačiame name ar rajone.

4. Neribotos galimybės

Savame būste galima dažyti lubas geltonai, pasikabinti disko rutulį  ar išsilieti ledo aikštelę ir niekas nieko dėl to nesakys. Nuomojamame būste dėl kiekvieno pakeitimo, net ir tokio kaip  papildoma vonios lentynėlė, reikia tartis su savininku.

5. Lankstumas

Nuomok, gyvenk ar parduok – turėdamas NT pats sprendi ką su juo daryti. Net jei būstas pirktas kaip investicija, jis yra tavo nuosavybė ir, esant poreikiui, galima keltis į jį gyventi.

Kuris variantas tinkamesnis man?

Pateiktoje lentelėje išskirti pagrindiniai vieno ir kito sprendimo pliusai. Taip pat praverčia ir skaičiuoklės. Jei skaitote anglų kalba, Investopedia taip pat pateikia daug informacijos apie nekilnojamą turtą.

Išvados

Sprendimas pirkti ar nuomotis būstą galiausiai nėra vien tik pagrįstas logika ar finansų planavimu.

Nepaisant to, kad savais namais dažniausiai tenka rūpintis labiau, daugybė žmonių renkasi turėti nuosavą būstą, ypač atsiradus rent-to-buy galimybei.

P.S. Jei įdomu, palyginkite koks žmonių procentas skirtingose šalyse turi nuosavą būstą.

Papildoma informacija

  • Jeigu nusprendėte būstą pirkti investicijai arba galvojate apie jį kaip investiciją, paskaitykite į kokius skaičius svarbu atkreipti dėmesį ir kokia galima finansinė grąža / uždarbis remiantis skelbimai Aruodas portale ir dabartinėmis paskolų sąlygomis. Straipsnyje pamatysite ir palyginimą su 2008 metais, kai viskas "čiuožė" žemyn. Gero skaitymo.

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js