Apie vieno grikio dietą ir finansus

Investavimas ir spekuliavimas yra labai skirtingi dalykai, kad ir ką besakytų įvairiausio plauko ekspertai interneto forumuose. Kaip ten bebūtų, nemaža dalis finansų pasaulio naujokų bando lošti va bank, statydami dideles sumas ant madingų akcijų ar kriptovaliutų, tikėdamiesi per trumpą laiką gauti kvapą gniaužiantį pelną. Nieko čia keisto – esame emocionalios būtybės ir kai klausomės tų pasakiškų istorijų apie netikėtai nusipirktą kriptovaliutą X ar akcijas Y ir praturtėjimą kone pernakt, tiesiog pirštai niežti kaip norisi spausti tą mygtuką BUY kokioje nors investavimo platformoje. Bėda (o gal ir gėris) ta, kad finansų pasaulyje, kaip ir bet kur kitur, reikalingas sveikas balansas, tad pirkti tik tas akcijas, kurios madoje, nėra labai sveikintina. Kita vertus, investuoti vien tik tobulai viską sekant, svarstant ir matuojant tam tikra prasme atima dalį džiaugsmo.  

 Dabar šiek tiek žinių iš plačiojo pasaulio – 1960-1979 metais maždaug 13%  amerikiečių buvo nutukę. Per kitus du dešimtmečius šis skaičius padidėjo kone trigubai – 1999 metų pabaigoje tokių žmonių buvo jau apie 30%. Dabar manoma, kad maždaug  du trečdaliai JAV gyventojų yra nutukę. Staigus šio skaičiaus augimas tapo milijardine industrija – atsirado gausybė dietologų, tūkstančiai įvairiausių dietų, mitybos bei sporto ekspertų, tačiau nutukimo skaičius šioje šalyje vis tiek smarkiai augo ir tebeauga. Kaip taip gali būti?

 Na, mes visi tikrai puikiai žinome ką reikia daryti, kad ištisus metus turėtume summer body – neėsti ir reguliariai sportuoti. Tačiau net ir tai žinodami mes verčiau renkamės šokoladuką vietoj krosiuko. Žinoti ką reikia daryti ir iš tiesų imtis veiksmų nėra tas pats. Tai galioja investavimui – nors akcijų biržose nėra jokių garantijų, bet jei investuojama nuosekliai, apgalvotai ir ilgą laiką, sėkmės šansai yra gerokai didesni.

 Deja, kaip žmogus sėdintis ant vieno grikio per dieną dietos nori milžiniškos plytos šokolado, taip ir dalis investuotojų nori visko ČIA ir DABAR. Sumaniausia, žinoma, būtų nugalėti tą vidinį demoną, reikalaujantį pirkti Dogecoin’us, išlikti disciplinuotam, laikytis ilgalaikio investavimo plano, bet šie šaltu protu grįsti patarimai, kaip ir vieno grikio dieta, praktikoje nelabai veikia. Bet žinot kas veikia? Cheat day.

Cheat day padeda susilaikyti nuo penkių šeimyninių picų suvalgymo per vieną prisėdimą, save šiek tiek paguosti, kad jau tuoj galėsi suvalgyti blieką ,,Medučio” ir nesiliauti laikytis susikurto mitybos plano likusias šešias savaitės dienas. Tas pats galioja ir finansiniams sprendimams – it‘s okay bent retkarčiais investuoti ten, kur geidžia širdelė ir leisti sau pasilinksminti. Ekspertai rekomenduoja šiam tikslui skirti nuo 5% iki 20% savo portfelio, priklausomai nuo galimybių. Tad kol didžioji dalis bus skirta ilgalaikėms investicijoms, šitas mažas linksmybių kibirėlis leis atsipalaiduoti nerizikuojant viskuo, ką jau pavyko sukaupti.

 Įgūdžiai ar sėkmė? Šis linksmybių portfelis taip pat leis pasitikrinti savo, kaip aktyvaus investuotojo, galimybes, pamatyti ar sekasi sėkmingai investuoti remiantis tik savo instinktais, taip aplenkiant rinką ir išlošiant daugiau, nei investuojant ilgą laiką, ar vis tik verčiau nuosekliai domėtis ir tik tada daryti sprendimus. Investavimas į Dogecoin‘ą, kaip ir pica, ne visada yra blogis, o šaltu protu paremti sprendimai, kaip ir garuose virta vištienos krūtinėlė, ne visada yra gėris. Svarbiausia balansas.

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js