3 patarimai, kaip tapti finansiškai nepriklausomu

Ar tam, kad taptum finansiškai nepriklausomu reikia nuolat investuoti, turėti tris darbus, o dar geriau – nuosavą verslą, dirbti viršvalandžius ir nepaliaujamai taupyti? Juk aplinkiniai tik ir kartoja, kad pailsėsi kai numirsi. Ar tokie drastiški būdai yra vienintelis kelias į finansinę laisvę?

 

Kita vertus, kiekvienam žmogui „finansinė nepriklausomybė“ reiškia vis kažką kito. Jei tetai Jolantai tai reiškia įsigyti mašiną be lizingo, tai hipsteriui Lukui – galimybę dirbti tiek, kiek norisi pačiam.

 

Pradėkime nuo esminių klausimų: ką tai reiškia konkrečiai Tau? Koks pagrindinis Tavo tikslas? Ar mes kalbame apie milijoną, išėjimą į pensiją 40-ies, o gal apie paskolos išsimokėjimą? Kodėl būtent šis tikslas tau toks svarbus?

Šiam klausimui atsakyti gali prireikti daugiau laiko nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kartais mes tiesiog bandome "pasisavinti" kitų finansinės nepriklausomybės sąvoką (žmonių kalba tariant - pasakome, jog mums finansinė laisvė yra tai ką pvz nesenai girdėjai iš draugo ar perskaitei knygoje). Kartais tai tinka, o kartais ne. Tad nepabijok atsidėti tam laiko ir pagalvoti "giliau". Beje, finansinė laisvė gali atrodyti visai kitaip kai turi vaikų ir kai tiesiog gyveni nepriklausomą nuo nieko gyvenimą. Tad gali būti, jog ši sąvoka dar pasikeis ateityje. Na, o, bet, tačiau.

 

FYI, konkretumas suteikia motyvacijos. O dabar pereikime prie žadėtų 3 patarimų.

#1 Bijok

Investavimas ir taupymas tikrai gali padėti siekiant išsikelto tikslo (kad ir koks jis bebūtų), bet vienas esminių dalykų, apie kuriuos retai kas kalba, yra baimė.

 

Nors baimę siejame su prasta emocija, šiuo atveju ji gali suveikti kaip airbag‘as. Ką turiu mintyje? Kuo labiau bijome nesėkmės, tuo geriau galime tam pasiruošti. Tarkime, aš baisiai bijau kalbėti viešai, todėl kai manęs laukia konferencija ar susirinkimas, kruopščiai susidėlioju planą ką ir kaip sakysiu.

 

O dabar grįžkime prie finansų ir baimės. Investavimas, net ir labai apgalvotas,negarantuoja kosminės grąžos – vienais metais grąža bus 20%, o kitais jau tik 5%. Neverta statyti ant kortos visko, nepaisant FOMO (Fear Of Missing Out) jausmo, kai rinkoje pasirodo krūtas NFT ar kokia crazy kriptovaliuta. Jau esame rašę apie tai, kad investavimui reikėtų skirti ne daugiau nei 15% pajamų.

 

Natūralus atsakas į baimę yra reakcija – šiuo atveju ta reakcija gali būti kritiškesnis įvairių investavimo priemonių vertinimas, pasigilinimas į vieną ar kitą ETF, periodinis investavimas, atsakingesnis brokerio pasirinkimas ir taip toliau. Baimė gali ne tik kišti koją, bet ir padėti susikurti geresnį gyvenimą. Tai nereiškia, jog reikia gyventi baimėje. Tai tiesiog turėtų būti kartais šaltas dušas, kuris grūdina.

#2 Susidaryk planą

Planai yra žiauriai nuobodu. Ypač kai tu jaunas, nepriklausomas ir net nežinai kas yra III pakopos pensija.

 

Vis dėlto, planai padeda laikytis numatyto tikslo. Net jei vis dar skambini mamai ir prašai, kad ji užregistruotų tave pas gydytoją, susidaryk planą.

 

Tarkime, planuoji  ateinančius 10 metų dirbti pilnu pajėgumu, investuoti į ETF, sudaryti sutartį III pakopos pensijai, apsidrausti gyvybę ir pan.

Būdamas 30-ies planuoji daugiau laiko skirti šeimai, mažiau darbui, o būdamas 40-ies norėtum turėti pakankamai laiko savo hobiams ir neturėti tokių kompromisų kaip „vaiko mokyklos įmoka ar nauja teniso raketė“. Dar vėliau norėtum užtikrinti savo vaikams puikų išsilavinimą pasirinktame universitete ir t.t.

 

Toks planas nebūtinai bus įgyvendintas 100% - juk viskas nuolat keičiasi, tačiau tai yra pradžia atsakingesnio gyvenimo link. Faktas, kad niekas nesimėgauja finansinėmis bėdomis, todėl susidaryk planą jau dabar, kad turėtum savo airbag‘ą.

 

Plano sudarymas yra viena dalis. Kita – nuolatinis rezultatų sekimas. Čia jau turi būti tikrų tikriausias sakalas: nei vienas mokėjimas ir einamosios išlaidos negali būti ignoruojamos. Skamba sudėtingai,  bet iš tiesų šiais technologijų laikais šis darbas nėra toks sunkus – rinkoje yra šimtai programėlių, kurios padės efektyviai planuoti ir sekti savo biudžetą.

Ir dar verta paminėti, jog plano sudarymas yra puikus pagalbininkas susidėlioti mintis, kurios dažniausiai pas mus yra padrikos.

#3 Uždirbk

Šitas toks žemai kabantis ir labai akivaizdus, bet tuoj paaiškinsiu, kodėl tai yra svarbu.


Gulėti ant sofkės ir svajoti apie egzotiškas keliones private jet‘u, tačiau piršto nepajudinti vardan tikslų yra prastai. Uždirbti daaaaug ir išleisti daaaaug irgi nėra sveikintina. Visi ,,The Secret" ir sėkmės pritraukimai veikia. Bet tik tuomet, kai pakyli nuo sofos ir pradedi svar. Ieškokim balanso.

svarbiausia kažką daryti
Svarbiausia kažką daryti, ane? Nuotr. Rokas Tenys

Niekas negali pažadėti stulbinančios karjeros su stulbinančiu atlygiu, bet kai dedi max pastangų ir esi max motyvuotas, tokie dalykai dažniausiai ateina savaime.

 

Svarbu nepriimti gaunamų galimybių kaip savaime suprantamų. Visi pasiūlymai,tiek darbiniai, tiek finansiniai, yra verti dėmesio. Nebent tai kokia piramidinė schema arba medinių šaukštų platinimas.

 

Kylant atlyginimui investuokite daugiau. Gaunami bonusai ir kitos papildomos pajamos taip pat turėtų būti panaudotos ne kailiniams ar kvepaliukams įsigyti, bet ateities gerinimui.

Nepakanka dabartinio atlyginimo ir "nenori" išeiti iš esamo įmonės su kuria sieja abipusė meilė? Neik. Tiesiog susirask papildomo darbo, kurį galima atlikti nuotoliniu būdu: tekstų rašymas, dizainas, programavimas, reklamos įgarsinimas ir t.t. Jeigu dar neturi įgūdžių, bet noras yra - pradėk mokytis online. Žodžiu negulėk per daug ant sofkės.

Išvados

Planas, vedantis finansinės laisvės link, turėtų atrodyti taip:

#1 Uždirbk pinigus

#2 Investuok juos

#3 Likutį leisk ant komunalų ir smagių dalykų

 

Kodėl būtent taip? Disciplina yra neįtikėtinai svarbus dalykas kai kalbame apie finansus. Pirmiausia leisti pinigus, o tik paskui likutį investuoti, gali būti sudėtinga, nes to likučio gali greit nelikti. Aplink tiek pagundų: ir nuolaidos, ir black friday, ir kelionės gal norisi... Be disciplinos bus sunku pasiekti užsibrėžto tikslo per numatytą laiką.

Norint tapti finansiškai nepriklausomu nereikia arti be poilsio dienų, dirbti 16 valandų per parą ir drausti sau viską, kas teikia laimę. Tokie būdai veda tik į žiaurų perdegimą ir impulsyvų TREAT YO' SELF dalykų pirkimą. Tam, kad to išvengtumėte, reikia planuoti.

 

Žinoma, parašyti yra žymiai lengviau nei visą tai įgyvendinti, bet tai – vienintelis kelias, vedantis į finansinę nepriklausomybę.

Patinka video formatas? Pažiūrėk šį video.

Spustelėdami „Sutinku“ sutinkate, kad jūsų įrenginyje būtų saugomi slapukai, kad pagerintumėte svetainės naršymą, analizuotumėte svetainės naudojimą ir padėtumėte mūsų rinkodaros pastangoms. Norėdami sužinoti daugiau informacijos, peržiūrėkite mūsų privatumo politiką.
webflow particles.js